От х:

Днес в x:

Вечерен час заради безредиците в Балтимор

Протестиращи влезоха в сблъсък със силите на реда в Балтимор във вторник вечерта. В града бе наложен вечерен час заради най-сериозните безредици в Балтимор от 1968 г. насам, които продължават втори ден.

Демонстрантите хвърляха бутилки по полицаите, вдигаха димните гранати и ги хвърляха обратно към офицерите, съобщават репортери на световни агенции. Не се съобщава за незабавни арести или сериозни наранявания. Демонстрантите са били разпръснати бързо, в рамките на минути останали само няколко десетки души.

Сблъсъкът идва след ден на напрежение в Балтимор, като хиляди полицаи и Националната гвардия са включени в предотвратяването нови грабежи и палежи, като тези, който разтърсиха града в понеделник.

За първи път от убийството на преподобния Мартин Лутър Кинг през 1968 г Националната гвардия е била повикана в Балтимор, за да се предотврати граждански вълнения. 

Бунтовете започнаха в понеделник след погребението на Фреди Грей. 25-годишният чернокож мъж починал от нараняване на гръбначния мозък при неизяснени обстоятелства в полицейския арест. Часове след погребението в квартала започва серия от палежи, грабежи, хвърляне на бутилки и камъни.

2000 гвардейци и 1000 полицаи охраняват реда през нощта, по думите на губернатора, за да се предотврати насилие или плячкосване.

Като мярка срещу напрежението във вторник в Балтимор е бил въведен вечерен час 22:00 до 5 часа сутринта. Всички държавни училища са затворени. За първи път в 145-годишната история на бейзбола срещата, която се играе в сряда, е затворена за публика.

Около 15 минути след 22:00, когато влиза в сила вечерният час, полицията започва да напредва срещу протестиращите, които са останали на улицата. Застанали рамо до рамо, полицията за борба с безредиците в каски правят опит да ги отблъснат. Някои от протестиращите лягат на улицата, други хвърлят бутилки към полицията. 

Почти по същото време в друг квартал в Южен Балтимор е имало арести, след като хората са атакували служители на реда с камъни и тухли. Най-малко един офицер е бил ранен.

Политическите лидери и жители наричат ​​насилието трагедия за града и се оплакват от щетите, нанесени от метежниците.

Най-малко 20 служители са били наранени, един човек е критично ранени при пожар, повече от 200 възрастни и 34 непълнолетни са били арестувани, а близо 150 коли бяха изгорени, съобщиха от полицията. Губернаторът не е имал незабавна оценка на щетите.

Няколко колежа останаха затворени сутринта във вторник, включително Университета Лойола, Университета Джон Хопкинс и Университет Таусън.

Балтимор има население 622 000, 63 процента са афроамериканци. Кметът, шефът на  полицията и председателят на Градския съвет са черни, както и 48% от полицейските сили.

Грей бе арестуван 12 април при опит да избяга от полицаите. Той е бил задържан и натоварен с белезници в полицейски микробус. Допълнително там му били сложени белезници на краката. Умира седмица по-късно. Официално бе съобщено, че все още се разследва как и кога той е получил увреждане на гръбначния мозък - по време на ареста или докато е бил в колата. Според официалната версия, той е бил без колан.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини