От х:

Днес в x:

Дивото зове от Кенана

Видрата бе гербът на част от малките футболисти

Зовът на дивата природа се чу от Кенана, но не от предполагаемото място, зоопарка, а от комплекс Тенискортовете, които бяха сборен пункт на изчезващи видове от другата природа. В ролята на рицари на все по-рядко срещащите се животинки, влязоха стотици деца от 2-ри до 4-ти клас, които пременени в тениски с щампи на редки животни, направиха шествие до парка за да популяризират опазването на биологичното ни разнообразие. Малчуганите завършиха проявата с футболен турнир, като отборите бяха именувани в чест на най-застрашените видове от българското Диво-видрите, Египетския лешояд, костенурките и царските орли. При това турнирът не бе на махленско ниво, а поне като на Лига Европа. Професионализмът бе докаран, благодарение на спортни клубове от Хасково и Димитровград, които от години развиват футбол сред подрастващите. Организатор на детската футболна лига бе Иво Конгалов от хасковския СК „Слънце”. Той бе партньор на главния инициатор „Алианс за регионално сътрудничество и развитие”, който изпълнява проект с международно финансиране под надслов „Зелени в действие”. Целта на проекта е да повиши мотивацията за опазване на околната среда, като се призоват хората да ценят и пазят символите на дивата природа. Призивът започва с популяризиране им, а естествено то става най-лесно с най-популярната игра, поне според децата - футбола.

Все пак инициативата на Зелените не свършва само с това. В тираж от 500 бройки са разпечатани комикси с главните герои на българското Диво. Те ще се представят в 12 поредни броя, които ще разказват последователно я за лешоядът Леши, за патилата на дивата коза Здравка, пътешествията на червеногушата гъска Люси, приключенията на видрата Видьо и т.н. Комиксите са майсторски направени и имат почти библиографска стойност, нахвалиха автора, хасковския художник Борку, от организационния комитет.

Впрочем организацията на самото събитие можеше да служи за абсолютен пример как се правят подобни мероприятия-футболният турнир например си имаше истински доктор, който да следи за контузии и други спортни травми. За сравнение, в уж професионалния ФК „Хасково” доскоро вместо служител на Ескулап разчитаха на обикновен масажист. Капацитет на целия проект пък придаваше шефът на БДЗП-Хасково, награденият в Кристъл Палас –Лондон като природозащитник №1 на България, Стойчо Стойчев. Ценен спомен от мероприятието оставяше не само ритането на топка до насита, а и тениски с цветни картинки, календари, шапки и споменатите комикси, както и голяма пазарска чанта за многократна употреба. Всичко изработено от рециклирани материали във вариант полезен за природата.


Г.Христов

Походът завърши на Кенана
Където на зелен терен протече професионален футболен турнир
Нивото бе поне на Лига Европа
Нивото на публиката-като на Шампионска лига
За победителя имаше уникална купа
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини