От х:

Днес в x:

11 °C

Дивото зове от Кенана

Видрата бе гербът на част от малките футболисти

Зовът на дивата природа се чу от Кенана, но не от предполагаемото място, зоопарка, а от комплекс Тенискортовете, които бяха сборен пункт на изчезващи видове от другата природа. В ролята на рицари на все по-рядко срещащите се животинки, влязоха стотици деца от 2-ри до 4-ти клас, които пременени в тениски с щампи на редки животни, направиха шествие до парка за да популяризират опазването на биологичното ни разнообразие. Малчуганите завършиха проявата с футболен турнир, като отборите бяха именувани в чест на най-застрашените видове от българското Диво-видрите, Египетския лешояд, костенурките и царските орли. При това турнирът не бе на махленско ниво, а поне като на Лига Европа. Професионализмът бе докаран, благодарение на спортни клубове от Хасково и Димитровград, които от години развиват футбол сред подрастващите. Организатор на детската футболна лига бе Иво Конгалов от хасковския СК „Слънце”. Той бе партньор на главния инициатор „Алианс за регионално сътрудничество и развитие”, който изпълнява проект с международно финансиране под надслов „Зелени в действие”. Целта на проекта е да повиши мотивацията за опазване на околната среда, като се призоват хората да ценят и пазят символите на дивата природа. Призивът започва с популяризиране им, а естествено то става най-лесно с най-популярната игра, поне според децата - футбола.

Все пак инициативата на Зелените не свършва само с това. В тираж от 500 бройки са разпечатани комикси с главните герои на българското Диво. Те ще се представят в 12 поредни броя, които ще разказват последователно я за лешоядът Леши, за патилата на дивата коза Здравка, пътешествията на червеногушата гъска Люси, приключенията на видрата Видьо и т.н. Комиксите са майсторски направени и имат почти библиографска стойност, нахвалиха автора, хасковския художник Борку, от организационния комитет.

Впрочем организацията на самото събитие можеше да служи за абсолютен пример как се правят подобни мероприятия-футболният турнир например си имаше истински доктор, който да следи за контузии и други спортни травми. За сравнение, в уж професионалния ФК „Хасково” доскоро вместо служител на Ескулап разчитаха на обикновен масажист. Капацитет на целия проект пък придаваше шефът на БДЗП-Хасково, награденият в Кристъл Палас –Лондон като природозащитник №1 на България, Стойчо Стойчев. Ценен спомен от мероприятието оставяше не само ритането на топка до насита, а и тениски с цветни картинки, календари, шапки и споменатите комикси, както и голяма пазарска чанта за многократна употреба. Всичко изработено от рециклирани материали във вариант полезен за природата.


Г.Христов

Походът завърши на Кенана
Където на зелен терен протече професионален футболен турнир
Нивото бе поне на Лига Европа
Нивото на публиката-като на Шампионска лига
За победителя имаше уникална купа
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
02 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
02 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
02 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
02 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
02 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
02 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
02 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
02 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
02 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
02 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
02 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
02 мар 2021
Последни новини