От х:

Днес в x:

13 митничари и 3-ма граничари закопчани за трафика на цигари

13 са задържаните митничари от две смени на ГКПП Капитан Андреево, арестувани и трима граничари. Това стана ясно на обедната пресконференция на главния секретар на МВР Георги Костов в Пловдив.

Митническите инспектори са задържани при спецакция на областните дирекции на полицията в Пловдив, Хасково и София, съвместно с ГДБОП и Национална полиция.

Операцията е започнала миналата седмица след оперативен сигнал.

Според информацията български митничари участват в канал за турски цигари, вкарвани у нас с тирове. По време на разследването в склад в Пловдив е засечен ТИР с контрабандни цигари. Номерът на тежкотоварното возило е български, но то е било шофирано от турчин. При проверката става ясно, че номерът на ТИР-а не е истински.

Спипаните в него контрабандни папироси са за близо 8 млн.лв.

При акцията са задържани първоначално общо 26 души. 7 от тях са за 72 часа, 19 са арестувани за 24 часа.

Митничари от две смени - снощната и дневната, при които се е извършвало престъплението, са задържани, заедно с тях са арестувани и трима гранични полицаи.

Разследването продължава и тепърва ще се уточнява кой каква съпричастност има към канала.

Георги Костов посочи, че при операцията е била предотвратена щета на държавната хазна за близо 16 млн. лв. По думите на окръжния прокурор на Пловдив Иван Даскалов за около две седмици през същата смяна са праминали около 15 ТИР-а с контрабандни цигари.

Няма да има прехвърляне на служители от други звена за попълнение на смените заради излезлите от строя митнически инспектори. На ГКПП Капитан Андреево ще бъде извършена вътрешна реорганизация, уточниха от Агенция „Митници".

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини