От х:

Днес в x:

Експерти от МО и МВР влизат в складовете в Иганово

Експерти от МВР и МО ще влязат във взривените складове на ВМЗ в село Иганово, за да направят оглед и да установят има ли опасност от нова експлозия, съобщи БНР.
Основните версии, по които полицията работи, са саботаж, авария и престъпна небрежност.

Над 1 тон е тротиловият еквивалент на експлозиите в складовете за боеприпаси край Иганово в събота вечер. Над 800 души ще бъдат разпитани.

Разследващите обявиха, че причината за взривовете е пожар, но тепърва ще се изяснява как точно е тръгнал.

Първоначално са гръмнали един-два от снарядите, които са били най-близко до огнището на пожара. Тяхното възпламеняване е предизвикало верижна реакция и са започнали да гърмят и останалите бойни глави.

Главният секретар на МВР комисар Георги Костов нито отрече, нито потвърди версия за саботаж, като уточни, че се работи по всички възможни версии за аварията.

Проверка в склада на ВМЗ-Сопот може да е провокирала взрива. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Божидар Лукарски пред Нова телевизия вчера.

"Преди около десетина дни аз наредих една инвентаризация на складовете - къде, каква частна фирма складира и защо. Интересното е, че този инцидент стана след началото на проверката", каза Лукарски. Той добави, че въпреки това проверки ще текат и занапред.

"Стандарт" пише, че е имало и гранати за РПГ. Според запознати в запалилия се склад снарядите били окомплектована готова поръчка за клиент. От министерството на отбраната заявиха, че тя не е за нашата армия.
Към момента ведомството на Николай Ненчев няма сключен нито един договор с ВМЗ-Сопот.

Вече е спокойна обстановката в село Иганово.

"Нощта премина спокойно, в 19 часа снощи няколко наши жители ме попитаха дали ще има повторни взривове, аз ги успокоих като им казах, че вчера безпилотни самолети са прелетели над обекта, който се взриви и са видели, че няма тлеещи пожари, няма и нарушения на останалите складове”, каза тази сутрин кметът на карловското село Стефан Данчев, цитиран от Нова телевизия.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини