От х:

Днес в x:

Манджата за бежанците – 10 млн. лева на година

Изхранването на бежанците, които търсят закрила у нас, бръква дълбоко в държавната хазна, като излиза по около 10 млн. лв. на година. Това показват сметките на база обявена от МС обществена поръчка за доставка на продукти, с които да се попълни менюто на имигрантите.

Търгът е за срок на изпълнение 7 месеца - от юни до края на 2015 година и с прогнозна стойност, която надхвърля 5,2 млн. лв. Така за цяла година необходимата сума за осигуряване на манджата на бежанците би набъбнала почти двойно.

В документацията към поръчката се уточнява, че храната ще се доставя във всички центрове за настаняване - три в София, в селата Баня и Пъстрогор, както и в Харманли.

По последни данни на Държавната агенция за бежанците във всички тях има настанени общо 3689 лица, при капацитет за 5130. Очакванията на българските власти обаче са с края на зимата да се отприщи нова имигрантска вълна, при която лагерите отново да се препълнят.

Заложените количества храна, която ще се доставят през втората половина на годината, са колосални, става ясно от документацията към търга. Само арабските питки например са внушителните 5 000 000 бройки. Така излиза, че при настоящия капацитет на запълване на центровете на всеки бежанец се падат по над 1300 питки които той едва ли би могъл да изяде за съответните седем месеца, дори и да нагъва по 3 на ден, пресмята „Монитор“.

За сутрешното хранене са предвидени доставки също на 80 000 кроасана и по още толкова милинки, банички с извара и кифли с мармалад.

Заложени са и огромни количества млечни продукти - 50 тона кисело мляко и 6370 литра прясно, 20 тона сирене и 10 тона кашкавал. Картофите, морковите, пиперките, лукът и маслините пък са в още по-големи количества.

Сериозно внимание е отделено и на полезните храни, като в списъка с доставяните продукти са посочени и разнообразни плодове. Десетки тонове дини, праскови, портокали, пъпеши, банани, ябълки и мандарини ще бъдат давани за десерт на бежанците.

Менюто на бежанците се съобразява и с религиозните принципи. Голяма част от тях са мюсюлмани, а Коранът забранява консумация на свинско месо. Затова и такова въобще не е предвидено за доставка, а само телешко, шилешко и пилешко.

В същото време има списък с бебешки и детски храни чиято цена за срока на поръчката е близо 250 000 лв. За пеленачетата са предвидени адаптирано мляко в съответствие с месеците, каши и пюрета.

Към фирмите, които ще кандидатстват по обществената поръчка, има заложени куп изискванията. Освен дългия списък от сертификати и удостоверения, са необходими още подходящи помещения за съхранение на храна, както и транспортни средства за доставка.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини