От х:

Днес в x:

Манджата за бежанците – 10 млн. лева на година

Изхранването на бежанците, които търсят закрила у нас, бръква дълбоко в държавната хазна, като излиза по около 10 млн. лв. на година. Това показват сметките на база обявена от МС обществена поръчка за доставка на продукти, с които да се попълни менюто на имигрантите.

Търгът е за срок на изпълнение 7 месеца - от юни до края на 2015 година и с прогнозна стойност, която надхвърля 5,2 млн. лв. Така за цяла година необходимата сума за осигуряване на манджата на бежанците би набъбнала почти двойно.

В документацията към поръчката се уточнява, че храната ще се доставя във всички центрове за настаняване - три в София, в селата Баня и Пъстрогор, както и в Харманли.

По последни данни на Държавната агенция за бежанците във всички тях има настанени общо 3689 лица, при капацитет за 5130. Очакванията на българските власти обаче са с края на зимата да се отприщи нова имигрантска вълна, при която лагерите отново да се препълнят.

Заложените количества храна, която ще се доставят през втората половина на годината, са колосални, става ясно от документацията към търга. Само арабските питки например са внушителните 5 000 000 бройки. Така излиза, че при настоящия капацитет на запълване на центровете на всеки бежанец се падат по над 1300 питки които той едва ли би могъл да изяде за съответните седем месеца, дори и да нагъва по 3 на ден, пресмята „Монитор“.

За сутрешното хранене са предвидени доставки също на 80 000 кроасана и по още толкова милинки, банички с извара и кифли с мармалад.

Заложени са и огромни количества млечни продукти - 50 тона кисело мляко и 6370 литра прясно, 20 тона сирене и 10 тона кашкавал. Картофите, морковите, пиперките, лукът и маслините пък са в още по-големи количества.

Сериозно внимание е отделено и на полезните храни, като в списъка с доставяните продукти са посочени и разнообразни плодове. Десетки тонове дини, праскови, портокали, пъпеши, банани, ябълки и мандарини ще бъдат давани за десерт на бежанците.

Менюто на бежанците се съобразява и с религиозните принципи. Голяма част от тях са мюсюлмани, а Коранът забранява консумация на свинско месо. Затова и такова въобще не е предвидено за доставка, а само телешко, шилешко и пилешко.

В същото време има списък с бебешки и детски храни чиято цена за срока на поръчката е близо 250 000 лв. За пеленачетата са предвидени адаптирано мляко в съответствие с месеците, каши и пюрета.

Към фирмите, които ще кандидатстват по обществената поръчка, има заложени куп изискванията. Освен дългия списък от сертификати и удостоверения, са необходими още подходящи помещения за съхранение на храна, както и транспортни средства за доставка.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
06 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
06 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
06 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
06 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
06 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
06 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
06 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
06 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
06 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
06 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
06 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
06 юни 2020
Последни новини