От х:

Днес в x:

ДАБ остави бежанците без стотинка от два месеца насам

Бежанците няма да умрат от глад, но не могат да купят нищо на децата си, които са стотици


Държавната агенция за бежанците остави бегълците от войната, потърсили убежище в България без пукната стотинка от два месеца насам. Близо 2 хиляди бежанци от най-големия лагер в България, този в Харманли, не са получили мизерните си 65 лв на месец които им се полагат по закон. Последното плащане е било през декември, а за януари и февруари няма нищо. В лагера зрее недоволство още повече, че няма никаква яснота кога отпусканите средства ще бъдат възстановени. Наистина голяма част от емигрантите не разчитат на тези средства понеже роднините им изпращат пари от чужбина или пък самите те са тръгнали със всичките си спестявания, които в някои случаи са солидна сума. Има обаче и немалко несретници, главно от районите на активни военни действия, които се наложило да напуснат родните места само с дрехите на гърба си. Наистина, те няма да умрат от глад, понеже в лагера ги хранят безплатно, но пък без средства не могат да си позволят дори едно телефонно обаждане до родината. Не че 65 лева са кой знае какво, в случаите със семейства с деца тази сума се изпарява за дни и то само за лекарства и адаптирани млека. Но пак е нещо, особено за тези които нямат нищо, споделят настанените сирийци. Не смеят и да питат, понеже се е разчуло че има проблеми в лагера, а началника е сменен. Сред бежанците упорито се носи слуха, че България ги е отрязала окончателно и тези пари няма вече да се плащат.

Временният шеф Пенко Грозев който изпълнява длъжността след уволнението на титуляра Марко Петров също свива рамене. Няма идея кога от ДАБ ще отвъртят кранчето и дали въобще ще го направят. Парите идват директно от София и по установената практика средствата се доставят с коли в бежанския лагер, откъдето се раздават по списък и на ръка на емигрантите.

Същевременно армията бе вкарана в столовата на лагера да чисти риба за бежанците, видяха репортери. Харманли се превърна като разпределителен център на хранителните припаси за всички бежански центрове в областта и към момента там се съхраняват десетки тонове продукти. Именно разминавания в изписаните и наличните количества била една от причините за изненадващото уволнение на досегашния шеф о.з. Марко Петров. Разминаванията били констатирани в нарочни проверки на ДАБ. Петров обаче оспори твърденията на Държавлната агенция за бежанците, че проверките са причини за омахването му и посочи очевидното-заповедта за уволнението му е от 27-ми януари а първата проверка започва на 9-ти февруари. Според полковника от запаса причината очевидно е политическа. Още повече, че са омахани директорите на 3 от 4-те лагера в Страната-Харманли, Баня и София. Под въпрос е и мястото на намиращия се в болнични началник на Пъстрогор Георги Марков.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини