От х:

Днес в x:

11 °C

ДАБ остави бежанците без стотинка от два месеца насам

Бежанците няма да умрат от глад, но не могат да купят нищо на децата си, които са стотици


Държавната агенция за бежанците остави бегълците от войната, потърсили убежище в България без пукната стотинка от два месеца насам. Близо 2 хиляди бежанци от най-големия лагер в България, този в Харманли, не са получили мизерните си 65 лв на месец които им се полагат по закон. Последното плащане е било през декември, а за януари и февруари няма нищо. В лагера зрее недоволство още повече, че няма никаква яснота кога отпусканите средства ще бъдат възстановени. Наистина голяма част от емигрантите не разчитат на тези средства понеже роднините им изпращат пари от чужбина или пък самите те са тръгнали със всичките си спестявания, които в някои случаи са солидна сума. Има обаче и немалко несретници, главно от районите на активни военни действия, които се наложило да напуснат родните места само с дрехите на гърба си. Наистина, те няма да умрат от глад, понеже в лагера ги хранят безплатно, но пък без средства не могат да си позволят дори едно телефонно обаждане до родината. Не че 65 лева са кой знае какво, в случаите със семейства с деца тази сума се изпарява за дни и то само за лекарства и адаптирани млека. Но пак е нещо, особено за тези които нямат нищо, споделят настанените сирийци. Не смеят и да питат, понеже се е разчуло че има проблеми в лагера, а началника е сменен. Сред бежанците упорито се носи слуха, че България ги е отрязала окончателно и тези пари няма вече да се плащат.

Временният шеф Пенко Грозев който изпълнява длъжността след уволнението на титуляра Марко Петров също свива рамене. Няма идея кога от ДАБ ще отвъртят кранчето и дали въобще ще го направят. Парите идват директно от София и по установената практика средствата се доставят с коли в бежанския лагер, откъдето се раздават по списък и на ръка на емигрантите.

Същевременно армията бе вкарана в столовата на лагера да чисти риба за бежанците, видяха репортери. Харманли се превърна като разпределителен център на хранителните припаси за всички бежански центрове в областта и към момента там се съхраняват десетки тонове продукти. Именно разминавания в изписаните и наличните количества била една от причините за изненадващото уволнение на досегашния шеф о.з. Марко Петров. Разминаванията били констатирани в нарочни проверки на ДАБ. Петров обаче оспори твърденията на Държавлната агенция за бежанците, че проверките са причини за омахването му и посочи очевидното-заповедта за уволнението му е от 27-ми януари а първата проверка започва на 9-ти февруари. Според полковника от запаса причината очевидно е политическа. Още повече, че са омахани директорите на 3 от 4-те лагера в Страната-Харманли, Баня и София. Под въпрос е и мястото на намиращия се в болнични началник на Пъстрогор Георги Марков.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
26 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
26 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
26 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
26 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
26 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
26 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
26 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
26 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
26 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
26 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
26 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
26 фев 2021
Последни новини