От х:

Днес в x:

Прокуратурата не откри виновни за изчезналите тефтери на Филип Златанов

Прокуратурата не е открила виновен за изчезналите оригинали на бележниците на бившия председател на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов. Това става ясно от отговора на Софийска граска прокуратура до "Дневник".

"В случая не са установени данни за извършено нарушение от страна на водещия разследването или други длъжностни лица във връзка със съхранението и предаването на конкретни веществени доказателства. Следва да се посочи, че няма законово изискване и специални правила за приемането и предаването на писмени доказателства", гласи отговора от СГП.

Двама заместник-градски прокурори са водили проверката, уточняват още от държавното обвинение. След това техните констатации са били изпратени "за запознаване и анализ" от Софийската апелативна прокуратура, която ги е и потвърдила.

Проверката беше назначена през ноември, след като стана ясно, че от автомобила на пенсионираното вещо лице Стефан Бенчев са изчезнали тефтерите, които той е трябвало той да изследва. Задачата му е била възложена изненадващо и въпреки че по същото време оригиналите бяха поискани от Софийския апелативен съд.

В края на 2014 година втората инстанция потвърди присъдата на Златанов от три години и половина затвор по обвинението в престъпление по служба. Особено мнение на съдия докладчик Иван Стойчев обаче беше разбиващо за държавното обвинение. Съдията записа, че има седем случайности, в които съдът трябва да повярва, за да изключи манипулация около изчезването на двата тефтера.

"Тези тефтери трябва да изчезнат, защото когато работиш с доказателства, които са манипулирани и съдът ги поиска, няма как прокуратурата да покаже доказателства, които са опоскани", заяви наскоро адвокатът на Филип Златанов Ирен Савова.

Докато още скандалът с изчезването не беше изстинал стана известно, че в тефтерите някой е преправил инициалите Д.П на 10. За това проверка не беше назначена, а последваха няколко многозначителни коментара от страна на главния прокурор Сотир Цацаров, за това, че тефтерите са символ на властови механизъм и не са били доказателства за осъждането на Златанов.

Междувременно шефът на Столичната следствена служба, където разследването срещу Златанов се е водило, поиска да освободи поста. Това се случи след решението на Върховния касационен съд (ВКС) по делото "Сантиров - Цонев - Попов", което окончателно оправда бившия министър на отбраната Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов по делото за подкуп.

В решението си съдът изрично посочи, че Петров, който е основният свидетел на прокуратурата и който в последните години нашумя с прозвището Петьо Еврото, е провокирал подсъдимите да дадат подкуп. Според върховните магистрати в случая става дума "за емблематичен пример на полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на свидетеля П. Петров под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение".

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини