От х:

Днес в x:

Социалното министерство нагажда програми за удобство на бизнеса

През следващите години една от големите програми, свързани със заетостта в МТСП, е важно да бъде нагодена към това, което бизнесът очаква да получи - професионалната квалификация и обучението на работници. Това коментира в Хасково министърът на труда и социалната политика и вецепремиер Ивайло Калфин.

За мен е важно приоритетно да се откриват нови работни места за млади хора, за тези в предпенсионна възраст и да се търси възможност за мотивиране, обучение и наемане на работа за трайно безработните.

При срещите с бизнеса в последно време най-честото оплакване, което чувам от инвеститорите, е голямата бюрокрация, допълни министър Калфин. Освен това хората от бизнеса споделят, че често наетите по различните програми за трудова заетост се появяват на работа за няколко дни, след което изчезват. Бизнесмените искат и облекчения, свързани с изплащането на болничните и охраната на труда, посочи Калфин.

За 100-те дни работата на оглавяваното от него министерство на труда и социалната политика, Калфин коментира: Други да дадат оценката, аз правя максималното, което трябва.

Той посочи, че през миналата година 50 млн.лв не са достигали в бюджета, за да приключат планираните мерки в социалната сфера. Въпреки общото намаление на бюджета, през тази година увеличението е с 200 млн.лв, за тях, подчерта Калфин. Той обясни, че първите две одобрени през декември месец миналата година програми за България по Оперативните програми Човешки ресурси и Хранителна помощ за най-бедните, започват реално да работят.

Винаги може и повече да се направи, но като начало не мисля, че и това е малко за 100 дни, коментира още социалният министър за работата на оглавяваното от него ведомство.

Министър Калфин е в Хасково по покана на Хасковската търговско-промишлена палата в дискусия с бизнеса. Форумът е част от тържествата, които ХТПП организира за 20-ти път за отбелязването на Трифон Зарезан. По този повод гости на града и региона са посланици, търговски представители към посолства в България, депутати, областни управители, кметове, председатели на Търговско-промишлени палати от страната и чужбина, както и представители на бизнеса от региона. Тази година символичният домакин на неофициалната среща на бизнеса е кметът на Димитровград Иво Димов.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини