От х:

Днес в x:

Вицепремиерите с положителна оценка за 100 дни управление

Вицепремиерът Румяна Бъчварова заяви, че оценката за първите 100 дни на управление на кабинета е положителна. Меглена Кунева видя добро начало.
Вицепремиерите отчетоха днес в МС работата на правителството пред медиите (100 дни от управлението са утре - 14 февруари - бел.ред).

"Правителството се справя с оперативните задачи, както и с поставените общи задачи на управлението", каза Бъчварова, цитират я БТА и БГНЕС.

Заедно с нея пред медиите застанаха и другите трима вицепремиери - Ивайло Калфин, Меглена Кунева и Томислав Дончев.

Според Бъчварова не трябва да се пренебрегва усещането за успокояване на политическата атмосфера, "за дух на конструктивност при решаване на задачите", както и добра съгласуваност с парламентарните групи, които подкрепят правителството.

Предвидимостта и спокойствието били добрата основа, която давала възможност за стабилно управление и яснота на развитието.

Според нея правителството се е справило добре с геополитическата ситуация, а атаките на опозицията е използвала, за да разяснява своите политики.

По думите на Бъчварова общият стил на управление е да не се отлага решаване на проблемите.

"Правителството има ясно концепция какво иска да постигне. Започнати са широк фронт от реформи - в съдебната система в МВР, в здравеопазването, образованието, енергетиката, и в пенсионната система, като основата ни цел е да подобрим благосъстоянието на българските граждани", каза още вицепремиерът.

Като слабост Бъчварова отчете, че "в бързината и желанието за най-добри резултати" понякога управляващите прескачат координационните процеси, но това било поправимо.

"Времето е кратко и не може да се види амбицията ни да решаваме проблемите по принцип и да наблегнем на превенцията", каза тя.

Бъчварова категорично опроверга внушенията за чистка сред администрацията.
Според нея данните показват, че новите назначения са 77%, в политическите кабинети те са 85 на сто, т.е. 15% от кадрите са оставени на работа, а в държавните и изпълнителните органи новите назначения са 14 процента.

Меглена Кунева обясни, че е видимо, че правителството излязло от международната изолация и оцени първите сто дни като добро начало.

"Постигнахме немалко - България се утвърди като конструктивен и лоялен партньор в ЕС и НАТО, и доказателства за това са няколкото знакови визити в рамките на месец", каза Кунева, визирайки посещенията на държавния секретар на САЩ Джон Кери, на външния министър на Великобритания Филип Хамънд и на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Кунева подчерта, че се е засилила и подкрепата на ЕК за българското правителство.

"Докладът на ЕК разчиства пътя на всеки, който иска да прави реформи, аз го превеждам като подкрепа за правителството", каза тя.

Тя отбеляза също като безспорни постижения приемането на управленската програма и създаването на основа за реформи в съдебната система чрез подкрепата на стратегията й.

По думите й България страда от недоразбраност, недобра репутация в някои случаи без основание и коментира, че можем да обърнем вълната с българското председателство на ЕС през 2018 г.

"Като лидер на партия от Реформаторския блок оценявам участието ни в правителството като полезно за България", заяви още вицепремиерът.

Кунева обеща да продължи да работи за постигането на конкретни резултати, най-важни от които са влизането на България в Шенген, добрата подготовка и успешно българско председателство на ЕС и постигането на значими резултати в борбата с корупцията.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини