От х:

Днес в x:

Маскирани нападат с нож старци заради зимнината им

Старци са били заплашвани с нож, да кажат къде им са парите


Двама маскирани „млади момчета” са нападнали с нож старци от харманлийското село Богомил в нощта на събота срещу неделя. Повече от три часа, от 1 до 4, те заплашвали 78-годишния дядо и 70 годишната му съпруга, че ще „колят наред” ако хората не им кажат къде са им спестяванията. Въпреки напредналата си възраст, пенсионерите гледали няколко декара тютюн, които наскоро продали и обирджиите вероятно очаквали да намерят много пари. Вместо това открили само пенсията на дядото, получена предния ден. След като свили 225-те лева от посоченото от А.Й. място и сред безрезултатно претърсване, крадците решили да попълнят плячката с 56 буркана със зимнина-месо, лютеница, дори кисели краставички. Накрая напуснали като предупредили изрично прикованите за леглото старци да не се обаждат в полицията. Часове наред дядото и бабата наистина не смеели да се оплачат някому. В неделя обаче те имали навика да ходят на пазар в Харманли, където живеел единствения им син. Като не ги видял по сергиите в града, мъжът запалил колата и отишъл в селото. Там самия той подал сигнал на 112 чак около обяд.

По абсолютно същата схема бяха обрани, но и пребити, старците Боню и Мавруда Димитрови от любимешкото село Малко градище в началото на ноември. Тогава обаче възрастните хора бяха заплашвани с моторна резачка, отделно били млатени с юмруци и чук, за да кажат къде им са парите. Тук насилието се е разминало, защото старците „съдействали” пък и обирджиите се убедили, че в къщата няма нищо ценно. Издирването на нападателите продължава, разпитва се криминалния контингент от Харманли и околните села.

Нападението е циганска работа, а къщата на пенсионерите е избрана на случаен принцип. Нито е била по-хубава, нито по-различна от останалите съборетини в изоставеното село, уточни кметицата на село Коларово Димитринка Грозева. В Богомил живеят не повече от 20 души и селото се управлява от кметът на съседното село. В двете села няма много кражби или по-скоро няма кой да се оплаче, защото повечето от имотите са изоставени. Нападение с оръжие обаче досега е нямало, каза Грозева. Хората й обаче са в паника да не се повтори случаят с Малко градище и да не пострадат лошо, още повече, че няма кой да ги защити. Децата и внуците им са пръснати от България и за разлика от Любимешко, което е близо до границата, тук няма постоянен полицейски патрул.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини