От х:

Днес в x:

6 °C

Сливането на Автото и ТМС пропадна

Автото имаше идея да грабне ТМС-то, но ще се задоволи с една студена вода


Сливането на Гимназията по автотранспорт и Селскостопанската май пропадна окончателно, въпреки че през февруари предстои финалното дело по казуса. То ще стане безпредметно, ако всички страни /министерство, РИО и училища/ са на едно мнение по въпроса, а именно че ще се развиват отделно. Индикации за такъв развой бяха дадени на обсъждания днес план-прием на професионалното образование в областна администрация. Там бяха илюстрирани амбициите на двете училища да се реализират като самостоятелни субекти.

Автото например заявява 4 паралелки - 1 след 7-ми клас и 3 след 8-ми. Програмата е амбициозна, защото през последните години транспортната гимназия така и не е реализирала прием след 7-ми клас. Сега дори се облизвала за три паралелки, преди от РИО да я отрезвят с фактите и да я снижат до по-реалната 1 паралелка, която също не е сигурна. Миналата година гимназията се пробва в нова и амбициозна специалност, за която настояваше и бизнесът -автомобилна „Мехатроника“. Най-общо казано, това са всички компютърни системи в един автомобил, което напълно отговаря на нуждите, които имат съвременните „умни“ автомобили. Интерес от децата обаче нямаше и паралелката безславно отиде в небитието. По-реалистичен изглежда приемът след 8-ми клас, след като и без това Автото си прави по 2-3 паралелки годишно.

Бившето ТМС също претендира за 4 паралелки - 1 след 7-ми, 2 след 8-ми, че и 1 задочна. Пробваната миналата година нова специалност „Ветеринарен техник“ се заявява и след 7-ми, и след 8-ми клас, плюс „млад фермер“ и „техник селскостопанска техника“. Все неща, за които местните фермери настояват. Версията на ТМС-то бе, че миналата година нещата щяха да станат, но точно преди приема, през май, бе лансирана версията за сливане на гимназията с Автото и според директорката Маргарита Топалова това отблъснало децата от школото. Още повече, че приемник на общия юридически субект трябваше да е Автото, което на практика бе поглъщане на Селскостопанската гимназия. Сега нещата изглеждат много различно.

Гимназията по дървообработване и строителство запазва мебелното си производство - в две паралелки по половинка. Имало идея „мебелите“ да станат защитена професия, но интересът на децата позволил формирането на класове според стандартните нормативни изисквания. Евентуални защитени професии ще станат тези, които се искат от местния трудов пазар, но пък децата не ги искат. Паралелка в защитена професия означава, че ще може да съществува дори и с 8 деца в клас, вместо минимално изискваните 18.

Срещата за обсъждане на тазгодишния план-прием продължава в областна администрация. Haskovo.net ще ви уведоми за крайните резултати след края й.

Г.Христов

Селскостопанската гимназия има амбиция тази година да учи младите фермери
Двете училища ще продължат да си правят отделни абитуриентски балове
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини