От х:

Днес в x:

Класик прави шампиони в свободната борба

Държавното първенство за момичета в Сливен донесе много медали на местната борба

Хасковският треньор по борба класически стил Петър Кирев извайва шампиони в борбата свободен стил и е с главната заслуга за фурора, който предизвикаха местните състезатели на държавното първенство за момичета, кадетки и девойки, което се състоя в Сливен през уикенда. На него по три медала спечелиха хасковската, димитровградската и симеоновградската школа при девойките. Особено фрапиращ е успеха за симеоновградчанки, които поради липса на възможности трудно могат да развиват своите таланти и да участват в необходимия брой състезания. В този момент обаче се намесил Петър Кирев, който лично селектирал няколко таланта от града на Марица и ги привлякъл в хасковския клуб. Не само ги взел в Хасково, ами и плащал от джоба си таксите им за пансион. Отделно от това момичетата, макар че са свободнячки, тренирали 5 пъти седмично в залата на класиците на ст. Младост при Кирев и колегата му Стоян Чобанов. Макар и отдавна известен като наставник в класическата борба, Кирев е завършил НСА/ВИФ/ като свободняк и е тренирал и този стил.

Резултатът от тази колаборация между двата стила се видя в Сливен. Симеоновградската надежда Силвия Живкова, която от миналата година се бори за Хасково, стана златна медалистка при кадетите след убедителни схватки в категория до 40 кг. Друг симеоновградски кадър - Божидара Димитрова пък спечели сребърен медал в кат. 37 кг. Все още собствените кадри на Симеоновград Димитринка Сергеева и Виолета Миткова докараха два бронзови медала в момичетата съответно в категории до 40 и до 30 кг. Важно е да се отбележи, че първенството бе селекция за националния отбор, където автоматично попадат шампионките, което ще рече, че имаме националка в лицето на Живкова, еуфорични са от симеоновградския клуб „Вълко Костов“. Оттам погледнаха на успехите си и от една по-интересна призма. Оказа се, че 6 от най-добрите им боркини, медалистки и шампионки от държавни първенства, са от ромски произход. „Ние сме едни от малкото, които дават алтернатива на ромите да се реализират в общество. Вкарваме ги в пътя и ги учим на дисциплина“, заключи треньорът и президент на клуба Росен Бонев.

Г.Христов

Класикът Петър Кирев е с основна заслуга за успеха на свободния стил
Класикът Петър Кирев е с основна заслуга за успеха на свободния стил
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ve
    vevey
    9 0
    16:20, 19 яну 2015
    Браво Пеше!Поздравления!Желаем ви още много победи!
  • 2
    Ki
    Kiro_1421682439
    7 0
    17:42, 19 яну 2015
    Браво, Тренер, много благородна постъпка спрямо момичетата и истински професионализъм и талант спрямо подготовката.
  • 3
    Кл
    Клюкар
    6 0
    21:38, 19 яну 2015
    Поздравления , такива хора са на изчезване пазете ги те са богатството на спорта .Не ви познавам лично г-н Кирев само съм чувал за вас от хасковските новини но ви пожелавам всв така безкористно да подпомагате младите таланти от вашата школа с всичката любов и знания които притежавате.
  • 4
    Ма
    Мариана
    3 0
    00:12, 20 яну 2015
    Прекланям се пред такива Хора
  • 5
    Ве
    Венко
    2 0
    20:35, 20 яну 2015
    Браво тренер ти си наЙ печения треньор
  • 6
    Ве
    Венко
    1 0
    20:45, 20 яну 2015
    Винаги съм знаел че имаш огромно сърце радвам се когато чета такива хубави неща за мои приятели.П ожелавам ти много успехи в трениорската професия
  • 7
    Ал
    Алкес
    1 0
    23:58, 20 яну 2015
    Аз като бивш възпитаник на г-н Кирев и на човек, който дължа голяма част от възпитанието си не се учудвам от неговата постъпка, той дори би дал и последните си в джоба за да помогне. ТРЕНЕР, продължавайте да бъдете все така всеотдаен в спортна и да откривате талатни дори и в тези трудни времена за спорта.
Последни новини