От х:

Днес в x:

7 °C

Щъркел единак забрани мартениците в Подкрепа

Щъркелът кацнал вчера следобед до къщата на семейство Христови


Щъркел забрани мартениците в Подкрепа далеч преди да дойде времето им. Вчера около 3 следобед голям екземпляр от вида „голяма бяла с червен клюн“ е направил няколко изразителни пируета над селото, колкото да го забележат всички, и се позиционирал на едно от многото гнезда в селото. Подкрепа може би е с най-многото щъркелови гнезда на глава от населението - има поне 6 големи, плюс още няколко полузавършени върху поставките на ЕВН. В селото живеят не повече от 200-300 души и всички са видели „лелека“. И са в недоумение какво трябва да се прави с тазгодишните мартеници.

Съгласно народната традиция, нарицателната за България червено-бяла връвчица се носи до първото зърване на щъркел, а после се поставя под камък или върху цъфнало дръвче за плодородие. Щъркелът обаче цъфнал далеч преди цъфването на каквото и да е било. Днес култовия герой на социалистическия Сънчо отсъстваше, вероятно в търсене на заблудени змии и гущери. По описанието на семейството на Христина и Антон Христови, до чийто дом свил гнездо пернатият, птицата била зрял екземпляр, но не от старите и немощни, които понякога изостават от есенната миграция на юг. Такива зимни щъркели е имало и преди, но никога в началото на новата година.

Според местни обаче, дошлият единак е коренен жител на селото. Дълги години той долитал, придружен от женска, но веднъж тя не дошла на мястото на срещата. Вместо това на тяхното гнездо се нанесла двойка новодомци, която благодарение на численото си превъзходство прогонила хазяина. Сега щъркът посетил своя дом, може би в чакане на своята любима.

Традиционни оптимисти обаче, жителите на Подкрепа веднага сътвориха друга легенда. Според тях култовото пернато орисва селото на много деца. От всички гнезда щъркелът избрал точно такова, до къща с малко детенце. 18-месечната Зорница първа зърнала щърка, докато била до циментовия му събрат, поставен в приказната градина на сем. Христови. Сред култивираните ливадки с декоративни горски и приказни герои, статуята на приносителя на бебета е на почетно място. Живият му събрат бил незабавно увековечен във фотоси и видеоклип, сниман като по поръчка над все още запазената коледна елха.
Именно с бебетата е свързан и другия мит за щъркела, че присъствието му обещава много новородени. В Подкрепа нямат ново бебе отдавна, но разчитат селото да се събуди. Още повече, че по примера на самото семейство Христови, много хасковлии загърбват шумния и мръсен град и отиват да живеят сред природата на село.

Предвестникът на пролетта /и бебетата/ е особено тачен в България, като особено селата го пазят като зеницата на окото си. В много населени места сами строят гнезда за щъркели, защото се смята за изключително лошо предзнаменование, ако селото бъде напуснато от тях. Може би затова България е една от страните с най-много гнездящи двойки щъркели – 4818, а оттук преминава най-големия миграционен поток на белите пернати от Европа за Африка и обратно.

Вижте любителския видеоклип на сем. Христови под новината

Г. Христов

Щъркелът избрал точно гнездото до семейство Христови
Бил зърнат от малката зорница до циментовия му събрат в градината
18-месечната Зорница в момента е най-малкия жител на селото
Семейството се изнесло от Хасково и обитава китна къщурка с приказна градина

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Мн
  много стар шофьор
  6 -10
  19:37, 14 яну 2015
  Е,това вече е знак че Герб падат от власт и си оти... Виж коментара
 • 2
  54
  546255
  9 0
  20:36, 14 яну 2015
  Някой знае ли защо икономическа полиция разследва Арда Тур
  • Мм
   ммдаа
   2 0
   08:06, 15 яну 2015
   вероятно за заслуги... то малко ли подправяне на документи беше там?
 • 3
  25
  2552
  0 0
  14:28, 18 яну 2015
  Da gi proverat vsi4ki 6iva6ki firmi.daim vzemat i imotite koito gi pridobiha s izmama.i o6tetiha haskovskite grajdani rabote6ti tam.

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
28 фев 2021
Последни новини