От х:

Днес в x:

Свободата е важна, но не може да се допуска пошлото осмиване на религиозни символи

Най-после трябва да се заговори за това, че религиозните хора се отнасят сериозно към символите на своята вяра и тези символи не могат да бъдат осмивани пошло. Това каза в ефира на Дарик Пламен Сивов от фондация „Покров Богородичен".

„Религиозните хора се отнасят към вярата си, към убежденията си сериозно - за тях това не са някакви брътвежи или приказки от 1001 нощ. Не можем да си позволим да ги осмиваме по такъв начин, на който сме свидетели не просто във Франция и в това конкретно издание, а изобщо като стил на отношение към вярата на хората", смята Сивов.

Той допълни, че вярващият човек независимо дали е християнин, мюсюлманин или будист, реагира болезнено и с обида, когато види да му се гаврят с основните религиозни символи. „Неслучайно в блога си сложих точно една такава карикатура пак от същото издание, където в случая беше осмян и охулен един образ, който е скъп на всички християни - Светата Троица", отбеляза той.

Според Пламен Сивов трябва да се види в рамките на демократичната система до каква степен могат да се ограничават подобни практики, до каква степен това нещо може да бъде регулирано с някакви законови мерки. „Аз мисля, че не бива, че свободата на словото наистина трябва да бъде неприкосновена. Но в същото време не трябва да изпадаме в другата крайност - да героизираме пошлостта", категоричен е той.

По думите му това е едно много сложно уравнение - как да се примири свободата на словото с това, че от тази свобода на словото определени хора ще бъдат засегнати. „Да, те ще бъдат засегнати, но начинът, по който те могат да реагират, трябва да остане в рамките на законното. Трябва да намерим сили в себе си да говорим и за двете неща", смята той.

Пламен Сивов отбеляза, че вече се чуват гласове за ограничаване въобще на религиозните свободи, за ограничаване на възможността да изразяваш някакви религиозни убеждения, но според него това само налива масло в огъня. Не е въпросът да редактираме свещените текстове, а да ги разбираме - в техния контекст и характер, убеден е Сивов

Източник: дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини