От х:

Днес в x:

Европа - приоритет на НАТО през 2015 г.

Прекратявайки мисията в Афганистан, НАТО се фокусира върху Европа през 2015 година и създаването на сили за бързо реагиране с цел възпиране на Русия, отбелязва АП.

Приоритет на военния алианс е да сформира нови сили за бързо реагиране при кризи, но остава все още неразрешен въпросът кой ще плаща за тях, отбелязват анализатори.

Идеята за мултинационалните сили за бързо реагиране беше прокарана на последната среща на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 година, която включва разполагане на военни части в страни членки на алианса, които са заплашвани от Москва.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи новите сили като „най-голямото подсилване на нашата колективна отбрана от края на Студената война".

Столтенберг заяви, че пълното изпълнение на плана навреме е топ приоритет за него.

След като НАТО официално приключи бойната мисия в Афганистан на 1 януари, в дневния ред на алианса се очаква да доминират нови стратегически реалности в Европа, свързани с анексирането на Крим и връзката на Русия с войната в Източна Украйна.

Най-голямото предизвикателство на НАТО през 2015 година ще бъде насочено към създаването на това ново звено за бързо реагиране, с което се цели сигурност за страните членки и насърчаване на стабилност в Европа, отбелязва Майкъл Браун, декан на Elliot School of International Affairs към Университета „Джордж Вашингтон".

Ще има предизвикателства, защото лидерите на алианса се насочиха към колективна отбрана през следващите години, защото Русия използва неконвенционални тактики, които ще изискват нови и неконвенционални отговори и защото НАТО ще продължи да бъде въвлечен в тренировъчни мисии в Афганистан, поясни Браун.

В отговор на действията на Москва Обама и другите лидери на НАТО одобриха "План за готовност за действие" (Readiness Action Plan), за да подобрят способностите на алианса, Русия ще се опита 2015 година да бъде по-конкретна и видима, отбелязва Марчин Терликовски, ръководител на проект за Европейска сигурност и военна икономика към Полския институт за международни отношения във Варшава.

Основната задача ще е да се реши какви ще бъдат тези сили, къде ще бъдат базирани и как ще бъдат командвани. Също трябва да се изясни и за парите, каза той.

Не е ясно кой ще плати за силите, заяви Бруно Лете, представител по външна политика и сигурност към базирания в Брюксел Германски фонд Маршал.

Мнозина очакват американците най-много да допринесат финансово, докато други гледат към Германия, най-богатата и най-населената държава на НАТО в Европа, поясни експертът.

Много важно е колкото се може повече държави да допринесат финансово, по думите му, или „планът ще изгуби легитимност".

Също през 2015 година се очаква да се вземат решения за продължаващите ротации на американски и натовски сили в страни членки до Русия.

Терликовски и други анализатори заявиха, че през 2015 година трябва да се уточнят доставките на военната техника и муниции за тези сили, които ще бъдат разположени в страните членки, граничещи с Русия.

НАТО проведе повече от 200 военни учения през 2014 година и се очаква през новата година да продължи с това темпо.

„Русия трябва да разбере, че НАТО е решен да защитава ценностите си. И сърцевината на НАТО е солидарността: атака срещу член и целия алианс, включително САЩ, означава отговор", смята Терликовски.

Вече беше обявено, че в новото звено за бързо реагиране ще участват войници от Германия, Норвегия и Холандия. Очаква се в Полша да бъде разположен командният център и контролни елементи.

През септември лидерите на НАТО постигнаха съгласие за увеличаване военните разходи на страните членки до минимум 2% от БВП, но им се дава 10-годишен срок да изпълнят целите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Бг
    бгвойн
    2 -1
    09:13, 7 яну 2015
    ако ме мобилизират във войските на НАТО, ще застрелвам в тила всеки стрелнал по братушките.мамка ви американска. кой ни изсра в НАТО бе българи?
  • 2
    Ст
    Странджата
    0 0
    07:07, 10 яну 2015
    Спокойно,братя. Снощи говорих с чичко Йосиф Висарионович.Скоро и Нато няма да го има.
Последни новини