От х:

Днес в x:

Коледните бонуси на магистратите дошли от спестени заплати

6 млн. лв. коледни премии са си разпределили членовете на Висшия съдебен съвет и всички магистрати и служебни служители в страната. Това обяви представляващата съвета Соня Найденова. Според нея на човек се падат между 300-400 до 1000 лева.

Найденова обаче отбеляза, че правосъдният министър се е шегувал, че трябва тези бонуси да бъдат дарени. В ефира на bTV тя допълни, че единодушието за разпределението на икономисани средства е нормално. Най-малкото защото встрани от общественото внимание остават положителни процеси, за които не се говори. Говори се замо отрицателното.

ИТ специалистите са установили, че истемата за случайно разпределение на дела може да бъде манипулирана, призна представляващата ВСС. Тя допълни, че съмненията са били налице от миналата година, когато са започнали проверките. Сега те просто са били потвърдени.

Констатирани бяха неща, за които няма обяснение. В това число - неспазване на поредността на делата, дела, които се разпределят в предходния ден, а трябва да са в същия ден и тн, обясни Найденова.

Трябва да бъдат намерени пари за изработването на нов единен централизиран софтуер. Неговата изработка е започнала още от миналата година. Обективни фактори обаче забавили процеса. На въпрос дали би дарила бонуса си, за да може системата да бъде изработена по-бързо, Найденова отговори: "Ще приема, че се шегувате". На което водещият отговори с: "Не се шегувам".

Относно първоизточника на нападките към съдебната ни система – френският посланик Ксавие дьо Кабан, представляващата ВСС посочи: „Убягна нещо много интересно от думите на френския посланик. Писмото, с което той сезира ВСС, беше получено, след излъчването на неговото интервю. Той сподели, че за тези негови протеснения и съмнение е разговарял дни по-рано с министъра на правосъдието. т.е. ние сме изгубили ценно време“.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ни
    ния
    1 0
    09:40, 19 дек 2014
    По недна телевизия излъчват филм за управители на големи компании, които проверяват под прикритие какво и как работят техните служители и като работят на различни длъжности виждат слабите места в производството. Предлагам да се види това и за съдебната система. Хубаво е например някой от ръководителите да наблюдава кога започва и кога свършва работния ден за някой от съдиите, колко време е обедната им почивка. Не всички са еднакви , но ще види интересни факти. Също и колко решения или присъди се отменят. Тогава за какви бонуси се говори. Съдът е пренаселен с всякакви кадри, а нима работата се е увеличила. И защо след като към съдебната система са и надзирателите на затворите за тях няма пари за законни придобивки и те през последните месечи непрекъснато стачкуват се намериха пари за бонуси на съдебната система. Те нямат ли принос за изпълнение задачанта на същита. Колкото затова кой съдия поел делата на другите дали е вярно или делата на отсъствуващия или въобще се отсрочват за друга дата или се гледат от друг съдия, но така, че да се отложат и като се върне отсъствуващия да си ги реши. И сто години да се пише за бонусите на държавните служители пак няма да ги махнат. И дано да са така скромни както се каза сутринта да вземат от 300 до 1000 лева. Да не са сбъркани нулите като предните години например в Агенцията по вписванията, в Здравната каса и къде ли още не.
  • 2
    Ан
    андрешко
    0 0
    12:08, 19 дек 2014
    Бонусите били от спестявания Предполагам че спестяванията са от БАНИЧКИ Ей тия съдии по хитри и от мен В миналото изработих съдията в БЛАТОТО но се предавам Сегашните са големи гяволи
Последни новини