От х:

Днес в x:

След 25 години Свиленград пораства с 67%

През следващите 25 години Свиленград ще порасне с 67 % на територия. Увеличаването на територията на града в периферията си с 4 150 дка е предвидена в новия общ устройствен план.

Разрешаването на един от наболелите проблеми на града – високите нива на река Марица и риска от наводнения, е също част от заложените за развитието на пограничния град мерки.

Излизане от кризата с разливите ще се търси с раширавянето на сега съществуващия поливен канал. Търсеният ефект е каналът да служи в бъдеще като своеобразен „байпас” на реката.

Ще се търсят инвестиции каналът да се ползва и за спорт като на него бъде изграден гребен канал.

Каналът ще изпълнява и трета функция -кат осъоръжение за напояване на земеделските земи, които са по неговата дължина.

Общинското ръководство се надява този проект да бъде финансиран още в настоящия програмен период – 2014-2020 година, по линия на превенцията от наводнения.

Завършването на околовръстния пръстен на Свиленград е сръщо сред приоритетите на местното ръководство.

Под околовръстното шосе до жп линията се сформиратдве основни зони. По-голямата ще е от типа „смесена многофункционална”, което дава голяма свобода на инвеститорите. Озеленяване и вилно застрояване ще има в по-малката зона.

Създаване на водно огледало, което ще служи за поддържане на оптимално ниво на реката и ще се ограничава заемането на водната площ от растителност, е идеята за болагоустрояване на зелената площ и коритото на река Марица.

На плана са нанесени и всички паметници на културата с важно местно и национално значение в Свиленград. Един от тях е и емблемата на пограничното населено място- Старият мост над река Марица. Тъй като е паметник на културата от национално значение,бъдещето му е предопределено да бъде затворен за движение и да стане пешеходен.

Общият устройствен план, по който се работи от 2010 година, и съпътстващата го екологична оценка струват на общинския бюджет 54 720 лева.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ni
    Nina_1418735428
    18 -9
    15:07, 16 дек 2014
    Ще порасне населението с турци, кюрди, алжирци, сирийци и тям подобни. Господ да е на помощ!
Последни новини