От х:

Днес в x:

8 изумителни изоставени места по света, No1 е у нас

И познайте... България води класацията с паметника на Бузлуджа, който не спира да изумява цял свят със своята сюрреалистична мистичност. Класацията e в един от най-известните сайтове в Америка - Buzzfeed. А всички изоставени места имат своята история и това ги прави още по-интересни.

 

1. Паметникът на Бузлуджа, България

Най-големият идеологически монумент в България. Издигнат е през 1981 г. на връх Хаджи Димитър, повече известен със старото му име - връх Бузлуджа. След падането от власт на Тодор Живков, паметникът започва да се руши, чупят се стъклата - унищожени са и мозаечните портрети на Тодор Живков и дъщеря му.

 2. Колманскоп, Намибия

Призрачен град в пустинята, които в миналото си е бил малък и процъфтяващ миньорски град. Изоставен е в следствие на непрекъснатата битка на жителите с нестихващите пясъчни бури, които днес са на път да заличат вече изоставения град.

3. Остров Хашима, Япония

Призрачен остров, необитаем от 40 години, на който навремето кипял усилен индустриален труд - добив на въглища, преработка на метали и какво ли още не. На острова дори имало кино, което работниците посещавали. През 60-те години петролът измества въглищата и мините на острова се затварят, с което приключва и животът в него.

4. Гарнет, щатът Монтана в САЩ

Един от многото призрачни градове в Америка, на които никога не би искал да попаднеш... особено през нощта. Търсенето на злато в различните райони на страната е създавало за кратко време такива градове, които след изчерпване на златото или неуспешно търсене, са загивали също толкова бързо, колкото са и били създавани.


5. Хотел дел Салто, Колумбия

Това зловещо място е построено през 1923 г. и е направено на хотел чак през 50-те. Намира се до невероятно красива долина с водопади. Изоставен е в следствие на токсично замърсяване на реката. Наскоро хотелът е превърнат в музей, но отстрани изглежда напълно изоставен и необитаем.


6. Островът на куклите, Мексико Сити

Остров, на който навсякъде са окачени стари кукли по клоните на дърветата и изоставените колиби. Историята разказва, че един от малкото жители, обитавали малкия остров, намерил мъртво малко момиченце на него. За да почете духа му, той започнал да колекционира кукли и ги окачвал навсякъде из острова. Никога не ви пожелаваме да се озовете там!


7. Припят, Украйна

Градът е построен в началото на 70-те години, за да обслужва електроцентралата. Населението му достига 50 000 души. Чернобилската АЕЦ е мястото на най-тежкия инцидент с атомен реактор в историята. Целият град е евакуиран след авария през 1986 г.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    96
    96
    1 0
    06:56, 6 дек 2014
    Кое е Осмото?
Последни новини