От х:

Днес в x:

Бивол разкри златните телефони на властта

Сайтът „Бивол” направи сензационни разкрития за „златните телефони на властта” – номера без лимит, без заплащане на каквато и да е такса или разговор. Сред богоизбраните са висши държавни чиновници, бивши и настоящи премиер-министри. Скандалът лъснал след като Теленор стана собственик на Глобул. Новият собственик бил шокиран от заварените VIP-планове, които на всичкото отгоре няма как да прекрати. Ето целия текст на „Бивол”:

Разследване на Биволъ установи, че висши политици и чиновници говорят « на корем » с VIP планове без месечни такси и лимити. Теленор потвърди за стотици VIP абонати, в чиито договори няма тарифи, но не може да прекрати плановете. Сред щастливите абонати са Бойко Борисов и Сергей Станишев.

Програмата, която дава достъп до мобилна телефония « на корем » се идентифицира като « VIP no monthly, GGFree » в системата на Глобул/Теленор. В превод това означава « Много важна персона, без месечни такси, Глобул към Глобул безплатно » Номерата са лични, а не в група, показват документите, с които Биволъ разполага.

Така например бившият премиер Сергей Станишев е имал на свое име две SIM карти за безлимитни разговори в мрежата на Глобул: 0897 880 001, активирана на 21 септември 2005 г. и 0897 779 997, активирана на 9 юни 2010 г. SIM картите са с уникални номера (IMSI) завършващи съответно на 0040215 и 9193625. И двата номера в момента са спряни и при позвъняване се чува съобщение, че « абонат с такъв номер не съществува ». Сътрудник на Станишев от Европарламента обеща коментар на Станишев за тези данни, но до редакционното приключване на статията не получихме отговор.

Действащият премиер Бойко Борисов е абонат на безлимитния VIP номер 0899 999 999. Той е получил « най-милиционерския » номер в държавата на 29 септември 2003 г., когато е главен секретар на МВР и обикаля местата на поръчковите убийства като « Батман изтупан в Армани » (според характеристиката на американския посланик Байърли), радвайки се на медийната любов. Уникалният номер на неговата SIM карта завършва на 4565522 и тя продължава да е активна.

Борисов – « Аууу, глиган ме е налазил! »

Досущ като в баснята за бракониера, хванат от горската стража с глиган на рамо, премиерът Борисов отговори, че Глобул са му издали такъв номер без той самия да знае.

« Бих искал да Ви информирам, че премиер-министърът не използва SIM карта с номера +395 899 999 999. След Вашето запитване направихме проверка в Глобул/Теленор. Проверката показва, че от 2003 г., когато компанията беше притежавана от гръцкия телекомуникационен доставчик OTE, името на г-н Бойко Борисов е било налично в базата данни на компанията като потребител на въпросния телефонен номер. » – така отговориха на запитване за коментар от прессекретариата на премиера.

« Мога да Ви уверя, че премиер-министърът не се е свързвал с гръцката телекомуникационна компания OTE персонално или чрез свой сътрудник, за да получи въпросната SIM карта, не е договарял персонално или чрез сътрудник тарифен план, абонамент или нещо друго свързано с услугите доставяни от OTE или Теленор. От 2001 г. г-н Борисов използва телефонни номера и услуги от компании, които имат договори с институциите, в които е работил » – уточнява се в съобщението.

Ако премиерската версия е вярна, то гърците са успели да откраднат пълните му лични данни ЕГН и точния адрес в Банкя, които фигурират в базата данни. Остава загадка защо Глобул са издали този номер, който е поддържан активен до момента и се използва без да му се фактурира нито лев.

Също така е любопитен фактът, че при позвъняване на 0899 999 999 до сутринта на 21 ноември се чуваше гласово съобщение: « абонатът не отговаря, моля обадете се по-късно », а в момента се чува « абонатът временно е ограничил входящите си обаждания ». Промяната се случи горе-долу по същото време когато се получи отговорът от пресслужбата.

Веселин Божков от КРС имал пет карти

Според източниците на Биволъ сред щастливите избраници на Глобул е и несменяемият шеф на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. Страховитият за мобилните оператори шеф в един момент е разполагал с цели 5 SIM карти с VIP план. В момента обаче на негово име е активен само един номер 0899978889. И в момента този номер връща гласово съобщение « абонатът не отговаря, моля обадете се по-късно ». Веселин Божков не отговори на запитванията за коментар по електронна поща и не вдигаше другия си телефонен номер в мрежата на Мобилтел.

Теленор: Има стотици VIP планове, няма как да ги прекратим

Потърсени с въпрос дали такива VIP планове съществуват от Теленор отговориха утвърдително, но уточняват, че всички са сключени при предишния собственик, преди август 2013 г.

« Теленор има сключени договори за мобилни услуги с физически и юридически лица по посочения от Вас план (« VIP no monthly, GGFree » б.ред.), като всички, без изключение, са сключени преди придобиването на Теленор България ЕАД от Теленор Мобилни Комуникации през август 2013 г. »

От отговора става ясно още, че операторът не може да прекрати едностранно договорите.

« За сключените до август 2013 г. договори по посочения план, дружеството е задължено и надлежно изпълнява ангажиментите си си, като съответните потребители заплащат задълженията за ползваните от тях услуги в съответствие с приложимите условия. »

Договори без тарифи

След уточняващ въпрос на Биволъ от пресслужбата на Теленор съобщиха тарифите за VIP плановете: безплатно в мрежата на Глобул, 39 ст./мин към други оператори, 12 ст. за SMS към всички оператори, вкл. Глобул, 2 лв/MB интернет достъп и стандартните тарифи за роуминг.

Тези тарифи обаче не са разписани в договорите на VIP потребителите, става ясно от интервю* на Daggers Naeringsliv с Ерик Норд, шеф на комуникациите за европейските компании на Telenor и директор на Telenor Media and Content Services.

« В договорите не е написано точно какви ценови планове се прилагат. Опитахме се да проверим според плащанията. » – уточнява Шмид.

« – Значи има група абонати в България, в чиито договори не пише какво плащат?
– Така е, от договора не се вижда какъв ценови план имат.
– Но от фактурите се вижда, че не плащат нищо за обаждания в националната мрежа?
– Да. »

Шмид признава за стотици такива договори сключени преди Теленор да поеме Глобул. Теленор обаче не можал да отговори на въпроса какви са условията, за да стане някой VIP клиент.

Норвежкият вестник пита също дали тези планове за хора на власт не са форма на корупция?

« Добавяте предположения към вашия въпрос, които не мога нито да приема, нито да отрека, така че ми е трудно да отговоря » – казва Норт.

« Златните телефони » са реалност – потвърди и друг източник на Биволъ. Издават ги всички оператори и се водят част от рекламния им бюджет. Висши ченгета и чиновници имат по четири пет VIP номера. Колкото по-едра е рибата, толкова по-голям е лимитът (от порядъка на хиляди левове). Според източника ни в България се ползват хиляди такива номера.

Къде е проблемът?

Тъй като няма безплатен обяд, нито безплатен разговор, VIP сметките на властимащите са платени от другите клиенти на мобилните оператори. За което операторите заслужават солена глоба от Комисията за защита на потребителите.

Kазусът има и силен корупционен привкус като се има предвид, че държавните институции сключват всяка година договори за милиони с операторите за предоставяне на « мобилни телефонни услуги и устройства » и « електронни съобщителни услуги ». Също така държавата се намесва като регулатор за издаване на лицензи и определя тарифите за честотите, с които работят мобилните оператори.

Освен това според Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, политиците и чиновниците са длъжни да декларират подобни облаги в натура, когато те надхвърлят 500 лв. годишно. Нищо подобно не се открива в декларациите на Сергей Станишев, Бойко Борисов и Веселин Божков.

Facebook коментари

Коментари в сайта (17)

  • 1
    Se
    sersemi
    56 0
    13:25, 29 ное 2014
    Ето така някои обречени не могат да живеят защото не виждат изход и се хвърлят от блоковете или се самозапалват, а други .... се подиграват с нас и ни имат за овце, които няма значение как живеят но трябва да се размножават!Мнооооого сте прости българи, нищо не ни остана вече, те ни унищожиха, подиграха ни се и продължават да го правят.Хора, станете да ги изтрепем с камъни.
  • 2
    По
    Порчо
    37 0
    14:48, 29 ное 2014
    Това е една от формите на скрита корупция и на конфликт на интереси. Няма да се учудя, ако тези субекти не плащат за ел.енергия и за вода, защото знаем че те за храна, облекла и прочие, по принцип не плащат. Само си спомнете как Тетка Цачева си поръчала, ей така за кеф и за да опита по една хапка ястия за близо 2000 лева, които естествено не е платила от джоба си.
  • 3
    Ав
    АВЕПОМИЙО
    12 -18
    14:55, 29 ное 2014
    То бива дупедавство и манипулация, ама като вашето... Виж коментара
    • Ha
      haha
      21 0
      15:01, 29 ное 2014
      Именно от скандинавския сайт е тръгнало всичко, да.Но това си е истина и ти явно само ни хвърляш прах в очите и очевадно не си чел скандинавския сайт който е направил това заедно с Бивол.Прочети, прочети какво пише там и не обвинявай другите, всичко си е вярно. Това, че ти е неприятно не означава че не е вярно.



  • 4
    Ра
    райхенау
    7 -3
    16:42, 29 ное 2014
    Ам ч(е то и в дет градина децата знаяткой живее прикомунизъм а родителите им едва удържат в натрапения ни от бойко цецо роско лилито надка михайлова кунева симеончо и т н герои --забравих желю и костов капитализъм за който с вдигнати 2 пръста ревяхме до побъркване през 19891990 и тн г одини
  • 5
    25
    2552
    8 -2
    20:00, 29 ное 2014
    A za tazi ot dobri4 kakvo da kajem.predi da falira ktb e bila tam sega e oti6la v dans da zali4i sledite ot kradenite pari na horata.ve4erta e malinkata na boiko bokluka a sutrinta stava kalinka i ima pravo na nagrada 80,000 leva za dobra svir6ena rabota.do koga 6te gi tirpim tia mafioti do koga.grabvaite kakvoto namerite pod rika motika toaga kamini i vin ot bg.
    • Na
      nabora
      4 -1
      17:08, 1 дек 2014
      Д...а и даалията ти смотан не можеш ли вече да разбереш че пачите от ДПС няма да се върнат на власт и макар че БОЙКО ТИ Е КАТО к,р в миризливия ти задник време ти е да се примириш че от тук нататък ще е така.Пача смотана или си мислиш че хората са прекалено доволни от времето когато бяха на власт ЧИТАЦИТЕ и КОМУНЯГИТе или пък че феса Доган и Местан са нямали такива телефони и безброй други правилегии,ТЪПАНАР
  • 6
    Po
    pol26
    13 -3
    20:05, 29 ное 2014
    А безплатните телефони номера раздавани на всички работещи в съда(без чистачките),военни,полиция и техните близки-до 4 номера?
  • 7
    На
    Народа
    21 -1
    23:19, 29 ное 2014
    На бедния българин двойни и тройни цени, като идеш да си плашташ сметката, веднага те атакуват, ***** дано, кръвопиици!!!
  • 8
    Ко
    Корупция
    12 -1
    01:10, 30 ное 2014
    Това е корупция, обвинението за която може да мине пред съда, защото има необходимите доказателства. Какво следва по закон?
  • 9
    Zo
    Zoro_1417307621
    22 0
    02:32, 30 ное 2014
    в българия на политиците всичко им е безлимитно, даже и наглоста.
  • 10
    Те
    телефон
    5 -2
    09:50, 1 дек 2014
    Може ли някой да каже как една частна фирма ще си регулира бюджета? Тогава материалът и коментарите са излишни_има го навсякъде.Навсякъде! Не само при властимащите.Нищо ново не виждам и не се впечатлявам.
  • 11
    22
    222222222222
    8 0
    12:33, 1 дек 2014
    Ти не се впечетляваш щот си българин, ама норвежците са впечатлени и ни има по техните вестници.Ето за това техния стандарт е на едно от първите места в света, пък ние тънем в бедност и мизерия и виновника за това е корупцията на всички нива.Поне си мълчи и не прави такива изказвания.Ние на нищо хубаво не можем да научим света. По същия начин цяла Виена излезе да гледа когато бедната българска държава си купи мерцедеси за народното събрание преди години.Тогава също други нации бяха възмутени.Ние обаче обясняваме на народа че това е нормално.То се вижда как живеят нормалните и как ние.Вгледайте се в нашия образ в чужбина и ще разберете за какво ни имат - народ, който сам се докарва до такъв резил, няма нужда от война, няма нужда да си хабят други държави средствата, той сам се унищожава.Мислете българи, мислете.Това е срам, корупцията ни изяде
  • 12
    Тл
    тлф
    1 -1
    00:16, 2 дек 2014
    И ти, многодвойков,дето само в чужбина си се разкарвал, ще вземеш ли телефоните на политиците? И на другите авантаджии? Пусна ли жалба за тази йм привилегия? Или искаш да кажеш колко си врял и кипял по европейските и нашите проблеми,като Бай Ганьо_ колко свят си "изтръшкал"?!Не знам какво пише в норвежките вестници,ама знам,че в БГ не се четат.Това е животът! Много педагогически и комунистически ми звучиш.Но нищо не можеш да промениш.
    • 77
      772572
      1 0
      20:12, 5 дек 2014
      и защо пак педагозите бъркате. те завалийките едва издържат кретенясалите ви отрочета за мизерни стотинки, за да ви е спокойно и да има кого да хокате заради мързела да си възпитате калпазаните. ама нали ви трябва някой да си измиете ръцете. а ТИ какво предприе да се предотврти всичко това, преди да виниш други - погледни се сам
  • 13
    22
    22222222222222
    1 -1
    07:46, 2 дек 2014
    Аз съм против корупцията тлф, а ти? Промяна няма да има докато не си променим мисленето. Промяната започва от всеки от нас. Докато понасяме това явление дотогава няма да можем да се оправим. Трябва непримиримост, а не нагаждачество.Не знам защо като съм срещу корупцията ти звуча по комунистически.Много ти е сбъркано мисленето.Проблема е че е сбъркано и на тези, които защитаваш.
  • 14
    Ем
    Емил
    0 0
    18:08, 28 сеп 2016
    Статията щом е на Бивол, значи е поръчка, рогатите иначе не пишат ей така случайно.
Последни новини