От х:

Днес в x:

Гимназисти: Не се интересуваме от НС, признаваме Европарламента

Победоносния отбор на Езиковата ще ни представя в Страсбург. От ляво на дясно: Преслав, Деница, Елена, Милица, Теодора

Пълна ерозия на доверието в родните политици демонстрира подрастващото поколение, при това от най-интелигентната му част. Гимназисти от хасковската Езикова обявиха, че им е далеч по-интересен Европейският парламент, защото там се коват законите на цяла Европа и се защитават интересите на гражданите. Същевременно нито един от младежите не си дава труда да гледа родното Народно събрание. Както се признава под сурдинка - защото е отегчително или безсмислено, често и двете. За сметка на това ЕП се занимават с проблеми с пряко отношение към ежедневието на всеки човек, като защита правата на потребителите например, посочиха децата. Има множество инициативи, които са близки до обикновените хора, а решенията за бъдещето на ЕС, респективно и България, се вземат в условията на широк и съдържателен дебат. За да разучат механизмите на ЕП и начинът, по която се управлява Европа, 5-ма от Езиковата си причинили безкрайно ровене в линкове с необятна информация на английски, поднесена в скучно-официозен стил „Работническо дело“. Разликата е, че онова бе комунизъм, а това демокрация, а общото е бюрокрацията. В Европейската комисия например работят 20 хиляди чиновника в стотици подкомисии и всяка има свое комюнике. Направо да те заболи глава.

Без главоболие отборът на Езиковата отсял важното от маловажното в говорилнята и го резюмирало достатъчно убедително, за за спечели наградата на ЕП за посещение на Страсбург през май. Най-добрите европейци сред младите се канят там да се запознаят отблизо с работата на Европейския парламент, като присъстват на живо на пленарните му сесии. Привилегията на нашите е спечелена в борба с още 11 отбора на гимназии от Южна България, чиято арена бе Кърджали на 15-ти ноември. Подобно нещо в България се организира за трета поредна година, но досега училищата в региона бяха изключени от участие. По регламент участват ученици от 10-ти и 11-ти клас, които работят по зададени от комисията теми. Презентациите се изнасят на български с незабавен превод на английски, направен от съотборник. Оценката бе на жури от евродепутатите ни Владимир Уручев и Илхан Кючук, плюс ръководителя на информационното бюро на ЕП у нас Теодор Стойчев. Подготовката за трудния тест стана в изключително кратки срокове, защото поканата за участие дойде изненадващо и в последния момент, допълниха ръководителите и треньори на отбора Дарина Влайкова и Маргарита Добрева.

Г.Христов

Гимназистите бяха подготвени в кратки срокове от учителките Дарина Влайкова и Маргарита Добрева
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

  • 1
    Za
    zapoznat
    6 -1
    13:59, 18 ное 2014
    Obicham Milica! Prekrasno i nejno momiche s mnogo pozitivni kachestva! Produljavai vse taka napred,uspeh ti jelaq
  • 2
    Ев
    евро
    4 -3
    15:25, 18 ное 2014
    Правилно казват децата, тук е говорилня и тарикатлък, а там е много цивилизовано.Задават ли си въпроса, защо ЕС допуска да сме толкова бедни и необразовани? Задават ли си въпроса, защо след като сме единен съюз и уж правилата са общи има мнооооооого изключения за по-богатите държави? Като идат в европата, защо не питат на място къде точно се намират офисите на лобистките фирми?

    Дано тези деца да се опитат да свалят розовите очила на пропагандата и видят истинското лице на евроинституциите и тогава ще видят, че дори и в богатите държави никой не е заблуден по отношение на тези инстутуции.
    Успех.
    • Za
      zapoznat
      3 -5
      15:34, 18 ное 2014
      Evropeiskiq Saiuz dopuska da sme bedni li? Ti ot mars li padash kuche teq pari ot evrofondovete gi vzemat ciganite v upravlenieto i si gi razdelqt,ES ne e vinoven! Otvori si uchite
  • 3
    Bi
    Bivsh
    4 -3
    15:30, 18 ное 2014
    Gospoja Vlaikova - Prezident !!!
  • 4
    Ис
    истината
    6 -2
    15:50, 18 ное 2014
    Изкараите си главите от пясака и стигате прави реклами на тези еврогеове.За България е по добре вън от ЕС-то и НАТО.Тогава ще сме добре.А не васална държава.Тези младите мислят че са свабадни да ама не.
    • Za
      zapoznat
      1 -4
      16:00, 18 ное 2014
      glupak,samo zaradi tova,che ti si beden i ogranichen ne znachi che ne moga da vadq po 1000 evro,dokato ti lejish uvas i se gordeesh che kopaesh gradinki i jiveesh v bednost! vremeto ti e minalo,mnenieto ne oznachava nishto,a portmoneto e prazno! decata imame budeshte,a ti omraza
    • Ch
      Chocho
      2 0
      09:20, 19 ное 2014
      Какво точно ще се промени като излезем от ЕС и НАТО. Ще стане по-независими? Едва ли - нашите политици са доказали своята уникална способност да се огъват толкова много пред силните на деня, че чак кръстчето им пращи. Напротив - ще станем още по-лесна мишена за двата империалистични колоса - Русия и САЩ. Сега поне са задължени да се съобразяват с някакви правила и процедури, наложени от ЕС. Ще станем по-богати? Едва ли. Всички си спомняме годините между 1990-1997. Безцеремонни грабежи на политиците, мутренски групировки, показни разстрели, разнасяне на куфарчета. И тогава през 1997 на хоризонта се появи "злият" ЕС и политиците поне малко се озаптиха - пак се краде, но в по-малки размери. ЕС е единствената спирачка за БГ политиците, не казвам, че е 100% ефективна, но ако махнем и нея анархията е гарантирана
  • 5
    Ко
    Колева
    8 -1
    15:56, 18 ное 2014
    Поздравления за успеха на учениците и техните преподаватели! Специални поздрави и благодарности на г-жа Д. Влайкова- един отличен преподавател и прекрасен Човек- от родителите на нейна вече бивша ученичка.
  • 6
    Ев
    евро
    4 0
    16:28, 18 ное 2014
    zapoznat не само не е запознат с матриЯла, но и с българският език.Ако ще говориш за еврофондовете дето ни ги "дават", по добре се запознай с цифрите , условията и т.н.На кратко ще ти кажа, че много от нещата, които се "дават" се връщат обратно.
    От другия ти коментар разбирам, че си успял да се докопаш до някоя европейска държава и да изкарваш по 1000 евро.За съжаление може да си зарязал градинката в България, но провинциализма не те е напуснал.Престани да гледаш в портмонетата на хората и се възползвай от 1000-та евро и мястото където и започни да прегръщаш европейските ценности.Напомняш ми на един човек, който гледаше с презрение всички "бедни" българи около себе си, но ръцете му още бяха кални, напукани и захабени от реколтата, която е прибрал с къртовски труд в Испания.Копай чуждата градинка и не се чуди защо ние(ти) сме бедни и защо имат нужда от такива като тебе?
    • Za
      zapoznat
      2 -1
      21:06, 18 ное 2014
      toi mi vika nqmash svoboda,zashtoto kreta s 500lv,predi vreme ne e uchil i sega pliue vsichko osven volen siderov i rusiq.Ucha v avstriq bratle i ne rabotq oshte,no sum siguren,che tvoq priqtel s zahabeni ruce e vadel baq poveche ot teb i ot vsichki,koito smqtat,che ima Sramen trud! Sramen trud nqma,chistachite izvun Bulgariq vadqt po 1400lv,obadi mi se kogato vadish po tolkova! A i ako rabotish izvun Bulgariq shte imash neshto narecheno Pensiq! Kato ostareesh,ne che sega ne si na 40-50 ako ne i poveche,poluchavash minimum 2000evra,a po bolest ot 4000 nagore.Minalo ti e i na teb vremeto,ostavi horata da se spasqvat! Az ne sum vinoven che komunqgite sa vidqli smetkata na Bulgariq,pojivql sum 20 godini i sum otishal kadeto trqbva.Otricatelni hora prazni mozuci prestupleniq i korupciq ne mi trqbvat.
  • 7
    Ев
    Евротрагедия
    3 -1
    18:00, 18 ное 2014
    В действителност децата са прави, че вече нямаме собствена национална политика и това е най-трагичното. Депутатите в ЕП не са по-добри от нашите, защото положението, в което сме е благодарение и на тях. Земеделското стопанство е разбито, благодарение на несправедливите субсидии. Глобалната политика е добра за едни страни и инструмент за унищожаване на други. Не е тайна, че децата от ЕГ са стимулирани да продължат живота си в Европа и затова и си казват, че не ги интересува НС на България.
    • Ch
      Chocho
      0 0
      09:01, 19 ное 2014
      "Земеделското стопанство е разбито, благодарение на несправедливите субсидии"?!?!?!?!?!?!? Скоро не бях чел по-глупаво твърдение, честно. Нали ако не беше ЕС тия субсидии щяхте през крив макарон до ги видите. Тогава нямаше да получавате несправедливо малко, както мислите сега. Просто НЯМАШЕ да получавате НИЩО.
  • 8
    Пр
    Православен
    0 -3
    19:17, 18 ное 2014
    Платформата на Европейския парламент за секуларизъм в политиката (EPPSP), проведен този месец счита налагането на секуларизма като един от важните си преоритети. С други думи бездуховното ще бъде издигано на пиедистал заедно с всички следващи го „демократични права” като: поощряване на аборта, ранното сексуално образование, позволяване на всички форми на сексуални извращения.
    Хората, които изповятват убежденията на православната християнска църква ще бъдат натикани в ъгъла и тяхното право на глас ще бъде считано като накарняване на вярващите, които вярват, че няма Бог. Това са европейските ценности, които ще ни бъдат наложени от Страсбург.
    • Ch
      Chocho
      0 0
      09:10, 19 ное 2014
      Ама какво общо има секуларизма с възможността всеки да се придържа към ценностната си система, независимо дали е на религиозна или друга основа. Смятам, че отдавна е минал периода, в който държавата и политиката са се ръководили от религията и едва ли мислите, че това трябва да е така и днес. Нямам нищо против която и да е религия, но тя няма място в политиката, иначе отваряме вратата за непредвидими процеси. Справка: ДПС. Справка: Ислямска държава. Справка: Средновековната инквизиция и много други. Защо мислите, че ЕС е застрашен от радикален ислямизъм. А между другото доста дълго се чудих и не можах да се начудя - какво против ранното сексуално образование имате?
  • 9
    Не
    негър
    3 -3
    20:21, 18 ное 2014
    Какъвто ни перламента,такива ни и подрастващите.Боже ,как стигнахме до тоя апсурд???
Последни новини