От х:

Днес в x:

Вучков: Службите са използвани за политически цели

„Службите в България продължават да тънат в нормативно безвремие и работят по стародавен обичай. Има много какво да се желае не само по отношение на ДАНС, но и на другите служби, които са допускали спекулации с политически цели”, каза в Нова телевизия новият вътрешен министър Веселин Вучков.

„Имаше допуск до класифицирана информация на един народен представител, който беше избран с една скорострелна 4-дневна промяна в закона за председател на ДАНС. Имаше и случаи, в които бяха лансирани политически тези от професионалното ръководство на МВР и ДАНС по отношение на общински съветник от София, който беше председател на надзорен съвет на банка, за да се внуши на обществото, че той е замесен в наркоафера”, поясни той.

„Силно се надявам за този изтерзан народ, който в последните години се умори от това противопоставяне и е потънал в крайна бедност, да започнем да структурираме нещата така, че да се случват по правилния начин, включително и в МВР”, заяви вътрешният министър.

На въпрос как може оригиналът на прословутото тефтерче на Филип Златанов да изчезне от частен автомобил на експерт, Вучков отговори:

„Трудно ми е да си обясня толкова важно веществено доказателство да бъде оставено без особен надзор от вещо лице. По принцип е възможно да бъде изнесено от МВР като се назначи експертиза. Трябва да има подаден сигнал и да се проведе разследване. Ще се работи по всички версии и не само по този случай. Не се ли открие оригиналното веществено доказателство, става много трудно, но не и непреодолимо препятствие”.

Вучков заяви, че МВР има дефицит от около 216 млн. лева.

„Прие се нов Закон за МВР, който не можеше да се изпълни финансово. Дори финансовият министър Петър Чобанов предупреди, че няма пари за този закон. Но дори с помощта на "Атака" този закон мина и през вето на президента и сега цялата тежест е върху нас. Ще се опитам да осигуря необходимото, но с реалностите трябва да се съобразяваме. Ще обсъдим дали при актуализацията на бюджета да не се отпуснат още 125 млн. лева за МВР. Няма риск полицаите да останат без заплати”, добави новият вътрешен министър.

„Няма да си позволя нарушения и каквито и да били експерименти с българското законодателство. Законът за МВР влезе в сила на 1-ви юни и има избран главен секретар. Той продължава да работи, независимо от това, че като депутат имах възможност многократно да критикувам неговата работа, включително и като професионалист само заради случая „Лясковец”, в който очевидно службите претърпяха провал”, категоричен бе Вучков.

„Законът обаче ми дава правомощие да назнача зам. главен секретар. Спрял съм се на две лица, в момента се правят проверки за тях за безупречен морален и професионален облик и за това да са извървели цялата стълбица. Няма да има двувластие, всеки ще бъде оценяван според качествата му. Трябва да се възстанови ролята на президента и той да назначава с указ главния секретар и шефа на ДАНС”, каза още Вучков.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ин
    информиран
    3 0
    11:15, 11 ное 2014
    Ясно е че тоа няма да работи със сегашния главен и той ще не ще ще си даде оставка рано ил късно Службите били използвани за полит цели като че ли те няма да ги ползват за такива Питам се дали си вярва като ни прави на глупаци
  • 2
    Те
    Тефтерчо
    0 0
    15:43, 11 ное 2014
    И какво сега, ти като беше зам. на ЦЦ в МВР по времето на ГЕРБ, не си използувал службите за политически цели !!!???. Алооо Ваньо, алооо подслушването.. Ти не си ли участвувал в политическото истерзаване на този народ? И сега пак ще "структурираш нещата по правилният начин"!!! Бе вие мислите нашият народ за много глупав бе!
Последни новини