От х:

Днес в x:

Обама е готов да работи конструктивно с републиканците

Президентът на САЩ Барак Обама изрази готовност да си сътрудничи с републиканските си политически съперници, които спечелиха мнозинство и в двете камари.
"Очаквам с нетърпение да заработя с новия Конгрес, за да може следващите две години да са възможно най-конструктивни", заяви Обама на пресконференция в Белия дом, цитиран от АФП и БТА.

Той призна, че вчера републиканците са имали "добра вечер".

Президентът на САЩ прогнозира, че може да има продуктивни отношения с лидера на новото републиканско мнозинство в Сената Мич Макконъл, предаде Ройтерс.

Макконъл винаги е бил откровен с мен и никога не е давал обещание, ако не може да го изпълни, довери Обама.

Президентът на САЩ освен това обеща да прекарва повече време с лидерите на републиканците в Конгреса.

Обама съобщи, че възнамерява да се срещне утре с новите конгресмени, за да обсъди с тях борбата с джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД), предаде ТАСС.

Президентът на САЩ даде да се разбере, че е готов да се съгласи на разумни промени в здравната реформа - вътрешнополитически приоритет номер едно за него - предложени от републиканците.

Няма да приема поправки, подкопаващи реформата (т.нар "Обамакеър"), предупреди в същото време той, цитиран от Ройтерс.

Обама подчерта, че изискването всички граждани на САЩ да имат здравна застраховка не подлежи на преразглеждане. То е необходимо, за да бъде гарантирано, че всички здрави хора ще си купуват такава застраховка, аргументира се той.

Обама потвърди своето обещание, че ще предприеме едностранни мерки по въпроса за имиграцията, ако Конгресът не действа, предаде Асошиейтед прес. Той вероятно ще намали броя на депортациите, ще подобри охраната на границите и ще издаде разрешителни за работа на милиони нелегални имигранти в Съединените щати.

Президентът на САЩ разгневи латиноамериканското малцинство и проимигрантските групи в страната по-рано тази година, когато обяви, че ще отложи всички действия по въпроса за след междинните избори за Конгрес.

Барак Обама смята да поиска от Конгреса да отпусне извънредно 6,2 милиарда долара за борба с Ебола в страните от Западна Африка, където е източникът на заразата, и за предпазване на САЩ от евентуално разпространение на болестта на
нейна територия.

Някои факти за обновения Конгрес

За пръв път в историята на САЩ ще има 100 жени в Конгреса, очаква се пет цветнокожи жени да се присъединят към Камарата на представителите.

В историята ще остане и Джони Ърнст, като първата жена, която ще представя Айова в американския Сенат пише Bloomberg, цитирана от Агенция "Фокус".

Също така, очаква се пет цветнокожи жени да се присъединят към Камарата на представителите - 4 от тях са демократки, а Миа Лав е първата чернокожа жена-конгресмен от Републиканската партия.

Гласоподавателите в Южна Каролина избраха първия афроамериканец от южните щати в американския сенат от времето на годините непосредствено след американската гражданска война, пише The Raw Story.

49-годишният Тим Скот лесно спечели историческа победа в Южна Каролина, след като бе назначен на сенаторския пост от щата, поради оставката на преди заемалия длъжността.

Републиканка на 30 години стана най-младата жена, избрана в американския Конгрес. В Камарата на представителите тя ще представлява щата Ню Йорк след победа над демократ, филмов продуцент.
Елиз Стефаник е работила в Белия дом по време на управлението на бившия президент Джордж У. Буш (2001 - 2009 г.). Предишният рекорд е бил през 1972 г. - на избрана конгресменка на 31 години.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини