От х:

Днес в x:

Внимание: Отровно лекарство дебне от интернет

Лекарствата е във вариант крем и таблетки


Агенцията по безопасност на храните спешно издирва източниците за снабдяване с отровната хранителна добавка Хималая Пайлекс /Himalaya Pilex 40/, в които е констатирано огромно съдържание на олово. Добавката е обявена за негодна за човешка консумация и по европейска директива от системата за бързо съобщаване на храни и фуражи – RASFF, следва незабавно да бъде изтеглена от пазара. Тревожното е, че според проверката на хранителната инспекция веществото се предлага главно по интернет и проследяването му става изключително трудно. Още повече, че вносителят е реномиран - Холандия, а повечето потребители не си правят труда /или не са способни/ да разчетат етикета, където пише, че производителят всъщност е в Индия.

Още по-тревожното е, че хранителната добавка се използва и за медицински цели, като се рекламира като „адекватен отговор при хирургически проблем“. По справка с български медицински сайтове, Пайлексът е широко предписван за борба с хемороиди, преди да се пристъпи към ножа. Медикаментът свивал масата на хемороида, спирал кървенето и лекувал възпаление на кожата и мукозната мембрана. В чисто битов план за пациента спестява болката и прави комфортно функционирането на перисталтиката, което е като манна небесна за страдащите от хемороиди.

В оригиналния медикамент оловото липсва изцяло, като според етикета има само Цинк calx, ускоряващ епителната регенерация. Подчертава се, че при Пайлекса не са открити никакви вредни странични ефекти, което няма как да е вярно при наличието на олово в състава му. Това е едно от най-токсичните вещества за човешкия организъм, отравянето с него поразява организма на клетъчно ниво, като най-честите му жертви са черния дроб, бъбреците, сърцето и репродуктивната система.

От БАБХ призовават всички, които разполагат с тази добавка, с партиден номер A097084B, да не ги консумират и по възможност да ги върнат обратно на мястото, от което са ги закупили.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Ha
    haskovlia
    14 -4
    17:33, 3 ное 2014
    В аптека СЕЛЕН до пазара е пълно с нея!!!!!!!!
  • 2
    12
    123
    7 -8
    18:36, 3 ное 2014
    Хайде бе,аптеки Селен са най-чистите.Те не продават памперси за възрастни на бройки,че може да се замърсят.Обаче момичето не се усети и ми показа отворена опаковка с липсващи поне 6 бр.Там много спазват каквото им е разпоредено особено, когато трябва да правят оборот.Явно им липсва.Ако не ми беше нужен спешно памперса, щях да си ги подмина както винаги ги подминавам.Трябваше ми за възрастен човек, а нямаше време да обикалям други аптеки.Тази ми беше най - близо.
    • Dz
      Dzakardo
      4 -1
      21:47, 3 ное 2014
      абе тъпчо то и памперси за бебета се продават на бройка ти за възрастни се сетида роптаеш!!!
  • 3
    45
    456
    11 -1
    19:49, 3 ное 2014
    Пълната гама продукти хималая можете да намерите в абсолютно всяка аптека!!!Не знам коя е Селен,но ги има и в Гален и в Живакова и навсякъде.И аз съм ги ползвала,за жалост!Но на мен ми е интересно как сега разбраха,че е отровно,а е било разрешено за продажба толкова години,защото това нещо е от години на пазара!?!?Или статията е непълна и става въпрос за определена партида,или някой е за затвора!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 4
    45
    456
    4 0
    20:09, 3 ное 2014
    Както си и помислих информацията е непълна.Направих си труда да се поровя,защото съм сигурна,че доста хора а си купували от тези неща.От статията излиза,че и двата продукта са с олово,и кремът,и таблетките.Също така казват,че всички продукти като"особено"тази партида.Но,мили хора истината е по-благородна.Директно от сайта на БАБХ:Става въпрос единствено и само за този номер партида и само за таблетките!!!!
  • 5
    11
    11
    2 0
    12:02, 4 ное 2014
    ....
  • 6
    11
    11
    0 0
    12:03, 4 ное 2014
    Ако сме ползвали крем (закупен от Живакова), може ли да стане нещо :(
    • Др
      др МАЗНЕВ
      3 0
      15:19, 4 ное 2014
      Да ще има уголемяване на намазаното место и задължително голямо зачервяване около него
Последни новини