От х:

Днес в x:

Интернет и монополите


Много отдавна понятието Интернет се възприема като най-антимонополното нещо на света. Благодарение на Мрежата се отнема монополът на силните на деня върху информацията, върху правото на гледна точка, върху изборът на стоки и услуги, избор, който е враг на всеки монопол. Самото доставяне на Интернет, пък е ярък показател какво не е монопол и какви са последиците за обикновения потребител. А те са диаметрално противоположни на диктата със стоки и цени, към който всеки монопол, рано или късно прибягва. При монопола, потребителя няма избор, защото няма конкуренция. В бранша на интернет конкуренция има, дори прекалено-само в България за парче от пазара се борят 600 фирми! В резултат, у нас се радваме на една от най-качествените услуги в света, на забележете, най-ниска цена.

Вярва ли ни се или не, България е в световен Топ 20 в нещо развито, а не в негативна класация. България е сред най-добрите доставчици на нет-услугата наред със световните технологични лидери и пред много от тях. В Европа пък единствените, които вадят по скоростен интернет са комшиите от Румъния, които ни бият и на даунлоуд/теглене на информация/ и на ъплоуд/качване на информация/, но на по-висока цена. Зад нас са лъвове като Германия, Англия, Белгия и прочие, като специално соченото за една от най-добре уредените държави Обединено кралство, предлага значително по-бавно сърфиране,/при ъплоуд 3 пъти по-бавно/, на 5 пъти по-високи цени. Ако си гледаме в нашата градина, то съседните ни балканджии от Сърбия са три пъти по-бавни от нас, но за сметка на това – 7 пъти по-скъпи!

Причината е че в България регионалните доставчици на нет и кабелна, правят люта конкуренция на националните вериги и дори им са отнели 45 % от пазара. Нещо повече, в топ 10 на най-добрите по скорост и достъпност доставчици в България, са само регионални оператори. Анкетата на Netindex.com е откроила някои от причините, с които регионалните/малките взимат клиентите на националните/големите доставчици - поддръжка и отстраняване на проблеми за по-малко от 3 часа, при индивидуален подход за всеки клиент, сключване и разтрогване на договори без предизвестия и дългосрочно обвързване, достъп в малките населени места. Там където други вериги не държат даже магазини или аптеки, защото няма икономическа файда. За някои може да е малко, за други е приятно. Като вица за достойнството и единия сантиметър в повече.

Но когато се окаже, че в Брягово имат по-бърз интернет от Брюксел, пък им струва 10 пъти по-евтино, ясно се вижда кой е печелившия. Потребителят. Който винаги е губещ при монопола, като примерите за това са толкова много, че вече са банални за даване. Затова в белите държави има антимонополни закони. Тук по скоро ще дочакаме закони срещу тези, които спират монополите. Защото те дават независимост, а всичко което искат от нас в милата ни Родина, е да сме зависими.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Jo
    John
    0 0
    15:13, 26 окт 2014
    в унгария планират данък интернет, плаща се на потребени гигабайти - 50 евроцента за брой!
Последни новини