От х:

Днес в x:

Само „Марица“ отворена за камиони по празниците

Заради продължаващите ремонтни дейности в различни участъци, Марица ще бъде отворена за камиони и по празниците

АПИ ограничи движението на тежки камиони, земеделска и строителна техника по най-натоварените пътища в страната, включително и магистралите, за периодите когато има определен повече от един почивен или празничен ден. Със заповед от днес на Агенция пътна инфраструктура се постановява, че в периодите от 18 до 21 часа в последния работен ден преди празника и от 14 до 20 часа в последния празничен ден, е забранено движението на всичко над 12 тона по 11 национални маршрута, плюс магистралите. Любопитното е, че единственото изключение за аутобаните се прави за АМ „Марица“ в отдавна открития участък Харманли ГКПП-Капитан Андреево. Вероятното обяснение е, че в някои участъци там, като например отбивката за ГКПП "Ново село", все още не са завършени десните платна, а в други те са завършени но неиздадени с акт 16. Евентуалните строителни работи правят нецелесъобразна забраната за строителна техника.
Иначе забраната ще важи целогодишно за периода на официалните празници. Първият път когато ще влезе в сила е около 5-ти октомври, когато освен избори има и Байрам. Той е официален празник, като мюсюлманите дори имат право да поискат/и следва да получат/ три почивни дни.

Целта на рестрикциите е по-висока безопасност на движението, понеже се предполага, че в деня преди празника и на свършека му, автомобилния трафик без тук е много натоварен, за да се затлачва допълнително с тирове и всичко с повече от две оси.
Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързо развалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.

Ограниченията за останалите тежки камиони важат за следните участъци от републиканската пътна мрежа:
- автомагистралите, с изключение на участъка Харманли-ГКПП „Капитан Андреево“ от АМ „Марица“;
- път I-4;
- път I-9 Дуранкулак-Варна;
- път II-86 Пловдив-Смолян;
- път II-19 Симитли-Гоце Делчев;
- път II-18 Околовръстен път София, участък „Южна дъга“ от км 26+100 до км 62+007;
- път I-1 с. Ребърково-Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково-Своге-София;
- път I-1 етапна връзка на ЛОТ 1 на АМ „Струма” при п.в. Дупница север-ГКПП „Кулата”;
- път I-5 Русе-Велико Търново;
- път I-8 Пловдив-Харманли;
- път I-9 Варна-Бургас;
-път II-99 Бургас-Царево.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини