От х:

Днес в x:

Бивш подуправител на БНБ "размаза" Иван Искров заради КТБ

Проблемът на Корпоративна търговска банка (КТБ) не е капиталов, той е ликвиден. Това заяви проф. Емилия Миланова, бивш подуправител на БНБ с ресор "Банков надзор", пред БНР.

"Как поставяш банката под специален надзор и не знаеш какво е финансовото ѝ състояние!? Напротив! БНБ много добре знае това състояние. Проблемът на КТБ не е в капиталовата ѝ адекватност",   категорична е Миланова.

Според нея не одитори, а няколко екипа на "Банков надзор" е трябвало да оценят финансовото състояние на банката.

"Това е недопустимо! Не може толкова дълго време ти да оценяваш финансовото състояние. Не ти трябва да броиш питите с кашкавал, както се изрази омбудсманът. Трябва ти някаква приблизителна величина   на това какъв капитал е необходим и каква ликвидна подкрепа е необходима", каза професорът.

Тя обясни, че специалният надзор е една оздравителна процедура, която се провежда за 2-3 дни, най-много за седмица. По думите ѝ обаче се случва нещо коренно различно и вече 3 месеца БНБ не прави   нищо от гледна точка на оздравителната процедура, защото няма такава.

"А на края на тези 3 месеца тепърва ще се взема решение за ново удължаване. Как е възможно Управителният съвет, управителят да не са прочели Закона за кредитните институции", коментира Миланова.

По думите ѝ не може една банка да се постави под специален надзор и да не се знае какъв е нейният проблем.

"Не може в БНБ да не е останала някаква памет от момента, в който сме писали тези текстове за специалния надзор. Те прилягат повече за банка, която има капиталов проблем", каза професорът.

Според нея евентуален фалит на КТБ би бил най-скъпият вариант.

Източник: inews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини