От х:

Днес в x:

1 милион гласове липсват

Зам.-министър Филип Гунев предостави справка за валидните документи на българските граждани, които към датата на изборите ще могат да упражнят правото си на глас=

Няма 1 милион липсващи гласове“, категоричен беше зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.

По време на третото заседание на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори той представи справка на Дирекция «Български документи за самоличност» във връзка с дискусията на предходното заседание на Борда относно избирателните списъци.

По данни на МВР към 1 септември има 6 769 000 активни лични карти на лица над 18 годишна възраст, а до изборния ден още 7 800 души ще навършат пълнолетие и ще имат право на лична карта. 51 000 граждани са със зелени паспорти, а 14 252 имат само паспорт и нямат лична карта. 78 000 души на са си извадили лична карта, въпреки че имат право. По думите на Гунев поне 600 000 граждани, които имат лични карти и са в избирателните списъци, живеят извън страната.

Следващия понеделник Гражданския борд ще обсъди въпросите, касаещи престъпленията, нарушенията на правилата на изборния процес и превенцията. Ще бъдат обсъдени още социологическите проучвания, както и разяснителната кампания.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини