От х:

Днес в x:

Ердоган се бетонира с номера на Путин

Броени дни преди неделните президентски избори, които почти сигурно ще спечели веднага, турският премиер Реджеп Тайип Ердоган се обяви за пореден път за превръщането на страната в президентска република.

Според него вотът ще засили симпатиите на хората към система, в която държавният глава има функции и на изпълнителна власт, а не само на предимно представителна фигура, както е сега.

Точно на противоположното мнение е основният му съперник Екмеледдин Ихсаноглу, който държи на това президентът да остане безпристрастен и да е над бурните води на всекидневната политика.

Така изборите се превръщат не само в определяне на 12-я президент, но и в своеобразен референдум какво би трябвало да прави държавният глава, коментира "Ройтерс".

"Мисля, че моят народ ще прегърне президентската система с тези избори и ще започне да мисли в тази посока", каза Ердоган в интервю за телевизия Kanal 24. "Ще кажат "Избрах президент, защо да не избирам президент с власт"... При развитите държави има смисъл от президентска система или от полу-президентска система. Трябва да направим скок."

На 10 август турците за пръв път в историята ще гласуват пряко за президент, след като досега този избор се правеше в парламента. Социолозите сочат, че Ердоган ще победи още на първия тур Ихсаноглу и третия по-силен кандидат – младият кюрдски политик Селахатин Демитраш.

Ердоган отдавна призовава за реформа на парламентарната демокрация и не крие амбициите си да е държавен глава с повече изпълнителна власт, отколкото отиващият си Абдулах Гюл.

Ихсаноглу, от своя страна, смята, че президентът трябва да е равноотдалечен от всички партии и да не налага своите условия. "Може да има кризисни моменти и мисля, че президентът трябва да е неутрален, за да намали напрежението", обясни той пред "Ройтерс" миналия месец.

Конституцията определя държавният глава да е безпристрастен, защото при поемането на поста трябва да прекрати всякакви партийни обвързаности. Но в същото време президентът има право да председателства заседанията на правителството.

"Срещата ми веднъж седмично с премиера може да не ми е достатъчна и можем тук да въведем друга работна практика. Да кажем, че правителството се събира веднъж седмично или веднъж на две седмици под председателството на президента", казва Ердоган пред Kanal 24.

Повече изпълнителна власт на държавния глава изисква промяна в конституцията, което ще е по-лесно за постигане от управляващата партия на Ердоган, ако тя спечели по-силно парламентарно мнозинство на изборите през 2015г. При контрол на две трети от местата поправките могат да се одобряват без свикване на референдум.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини