От х:

Днес в x:

Двама произвеждат амфетамин с илачи от аптеката

Двама харманлийци на 31 и 24 години бяха спипани с 26 кг ефедрин, който се смята за прекурсор /суровина/ за амфетамин и метаамфетамин. Полицията ги засякла по сигнал около полунощ снощи при проверка на личния автомобил на единия в парк "Димана Данева" в Харманли. При претърсването на лекия автомобил "Хюндай" се открили 25.5 кг бели хапчета, които при полевия наркотест реагирали на амфетамин. Впоследствие се оказало, че става дума само за суровината ефедрин. При претърсването на къщата на по-младия задържан на ул. "Д. Полянов"изскочили още 220 хапчета, скрити в картонена кутия с 3500 евро в нея.

Разследването на криминалистите продължава, като по първоначална информация са открити още прекурсори. От хасковската полиция обещаха повече подробности утре. Стана ясно, че по-големият от двамата с инициали П.Ж. е бил наблюдавано лице, но бил подозиран за кражби. Нито в неговото, нито в досието на авера му М.И. обаче има нещо за дрога. Според една от версии младите мъже се занимавали отскоро със занаята, като са нямали поръчители в класическия смисъл, а продавали стоката на този, който даде най-много. По неофициална информация, двамата са били избомбени от конкуренцията в Харманли, която се занимавала със същото.

Схемата, по която работели П.Ж. и М.И. била проста и доходоносна. Двамата изкупували де що има лекарство със съставката ефедрин, която впоследствие използвали за да получат най-масово търсената дрога в Хасковско - амфетамин.

Суровината се набавяла както от физически лица, така и при напълно законни покупки от аптеката или по интернет. Веществото е активна съставка в няколко много популярни илачи, като прахчета за сироп Бронхолирол, използвано за лечение на дихателните пътища и много популярното сред спортистите мазило за нос Ринолекс. В чист вид пък се продава на ампули, като цената на една е около 1 лв. Всички лекарства с ефедрин се изписват срещу бяла/обикновена/ рецепта и не са поставени под специален режим.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини