От х:

Днес в x:

Финансови консултации заради КТБ при президента

При президента се провеждат консултации между парламентарните сили и изпълнителната власт за финансовото състояние на държавата и набелязване на законови мерки.

За участие в разговорите от 14 часа дойдоха премиерът Пламен Орешарски, вицепремиерът Зинаида Златанова, финансовият министър Петър Чобанов, председателят на Народното събрание Михаил Миков, както и лидерите на ГЕРБ и ДПС.

ГЕРБ е твърдо против спецзакона, който трябва да спаси големите  вложители на Корпоративна търговска банка. БСП би го приела с условия, а ДПС го подкрепя.

Председателят на БСП Сергей Станишев не се появи, но изпрати Атанас Мерджанов и Румен Гечев. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров също не дойде, няма и представители на партията.

Пристигнаха още главният прокурор Сотир Цацаров, както и управителят на БНБ Иван Искров и подуправителят Калин Христов.

Повечето от участниците в срещата дойдоха с коли, влизайки през кордон от униформени, без журналистите да имат достъп до тях. Дошлите пеша също не се спряха пред репортерите.

Пред сградата се събраха две малки групапротестиращи. Едните освиркаха влизащите управляващи с призиви "Уволнение" и скандираха:"Искаме си Бойко". Членове на „Движение за национално единство и спасение” ДНЕС пък разпънаха плакати с надписи „България е силна, когато е единна”, „Стоп на разделението”, както и спасителни пояси с надпис „Единна България”. 

По-късно повечето протестиращи се разотидоха.

"Моментът е емоционален и затова не бих искал да коментирам изказванията на Бойко Борисов от вчера, в които иска моята оставка", коментира единствено председателят на ДАНС Владимир Писанчев, предаде БГНЕС.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че арестувани трябва да бъдат Писанчев, вътрешният министър и дори премиерът.
Запитан дали трябва да има задържани и дали Борисов също трябва да е сред тях, тъй като проблемите в КТБ са започнали от 2011 г., Писанчев отговори, че на тези въпроси трябва да отговаря прокуратурата.  

Росен Плевнелиев свика консултациите, след като в петък БНБ обяви, че от Корпоративна търговска банка липсват кредитни досиета за 3,5 млрд. лева, а мажоритарният собственик Цветан Василев е изнесъл чрез трети лица близо 206 млн. лева.

Отпадна обаче обвинението за изнасяне на парите в чували.

От четиримата задържани по случая съдът остави в ареста двама - главният касиер на банката Маргарита Петрова и заместник-главният счетоводител Борислава Тренева-Кючукова. На главния счетоводител Мария Димова беше наложена мярка "домашен арест" заради влошеното й здравословно състояние, а изпълнителният директор Орлин Русев бе освободен срещу парична гаранция от 10 000 лева.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини