От х:

Днес в x:

Спират лекарствата на болницата от понеделник, медиците на бунт

Протестите ще бъдат ефективни. Водят ни към фалит, смятат лекарите от хасковската болница


Заради неразплатените пари доставчиците на медикаменти на хасковската многопрофилна болница са уведомили ръководството, че спират зареждането с лекарства от понеделник. Предупреждение в тази насока са получени от поне два фармацевтични гиганта, като по неофициална информация един от тях е Софарма. „Болницата е достатъчно заредена към момента, не зареждаме от ден за два. В следващият месец-месец и половина няма опасност да останем без лекарства и консумативи“, успокои изпълнителният директор д-р Славчо Близнаков. Не толкова спокойни бяха подчинените му. „Не знаем какво ще стане от 1-ви септември“, сподели главната сестра Славея Славова, която изкъсо следи всички наличности. „Водят ни към фалит“ категоричен е д-р Георги Христов от УНГ, а шефът на Спешно д-р Димитър Кючуков бе далеч по краен - извиват ни ръцете, все едно отмъщават на болниците, които работят най-много. Не може да ни държат без пари заради лични интереси“, допълни лидерът на КТ Подкрепа в болницата по повод драстичното рязане на бюджета на лечебното заведение, заради който възникна и проблемът с доставчиците. След тримесечно кастрене на парите болницата е назад с 800 хиляди лева, като са натрупани съответно 223 хил през април, 303 хил през май и 272 хил през юни. Тъй като през този период ръководството стриктно изплаща заработените заплати, дефицитът избива в парите за лекарства. С някои от доставчиците се постигна разсрочване на плащането, но други са предприели радикални мерки. „Накрая ще се стигне до запор на сметките на болницата“, опасяват се лекарите. Това е напълно реална, при това законна алтернатива на кредиторите да си търсят парите.

Днес лекарите от областната болница излязоха на поредния си протест срещу рекета на Касата и безхаберието на управляващите. “До дни този кабинет пада, а НС се разпуска. Само парламентът може да приеме актуализация на бюджета на Касата. Точката обаче упорито не влиза в дневния ред на НС“, обобщи опасенията на колегите си д-р Кючуков. До формирането на нов парламент, хасковската болницата, както и повечето лечебни заведения в страната, ще изпаднат в колапс, обрисуваха ужаса си специалистите от болничната помощ. Те нарекоха пълни глупости изявленията на министри, депутати и шефката на НЗОК Румяна Тодорова, че специализираните изследвания и операциите трябва да се изкарат в Медицинските центрове, тоест доболничната помощ. „Това е, не знам как да го нарека, малоумие, какви операции извън болницата, нито има стерилност, нито готовност за извънредни ситуации“, каза Кючуков. Той отхвърли обвиненията, включително и към хасковската болница, че се точи Касата със свръххоспитализация. „Да, дейността е увеличена три пъти, защото се разкриха нови и несъществуващи досега отделения /инвазивна кардиология, неврохирургия, възстановяването на Физиотерапия Б.А./. Но заради нарасналата ефективност в лечението ни търсят и от други региони - Кърджали, Ямбол, Момчилград, Крумовград. Да ги връщаме ли“, риторично попита Кючуков. През неговото Спешно за последната година са минали 38 хил пациенти спрямо средно 12 хиляди отпреди 3 години, което е доказателство за увеличеното доверие в лечебното заведение.

Ако актуализацията на бюджета на Касата не се осъществи до няколко дни, медиците продължават със стачките. И те няма да бъдат символични, категорични са протестиращите.

Г.Христов

Хасковската болница може да издържи до 1-ви септември, после не се знае
Синдикалният лидер Димитър Кючуков обяви месец за месец с колко ги реже Касата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини