От х:

Днес в x:

Не било измислица: Армагедон е реален и ни дебне

Бабите на Меричлери първи се запознаха с предсказанията на астрономите

Край Слънчевата система има облак, от който се отделят астероиди, които имат голям шанс да нацелят Земята. Лошото е, че като ги видим, вече нищо не можем да направим. Това коментира директорът на астрономическата обсерватория Димитър Кокотанеков по повод днешния ден на отворените врати на астрономите. В периода до 21-ви юни са предвидени лекции за посетителите, част от които са посветени на масовите заблуди в астрономията. Полюбопитствахме дали има още такива, от ранга на Галилеевата дилема - кръгла ли е земята или плоска. В името на този казус патронът на димитровградската обсерватория Джордано Бруно бил низвергнат и дори изгорен на клада. Оказа се, че може да низвергваме Холивуд, ама неговата фантастика е научна. Армагедонът е много вероятен дори и в човешко, камо ли геологическо време. „Има достатъчно големи небесни тела, чиято орбита може да пресече земната. И няма да изгорят в атмосферата“, сподели общоизвестния в гилдията факт Кокотанеков. Според него скорошния метеорит в Челябинск бил едва няколко метра, а въпреки всичко достигнал земята. Не много отдавна пък е бил Тонгуския метеорит /1908/. Ако бе паднал на днешната пренаселена Земя, неговият 40 мегатонов тротилов еквивалент щял да вземе стотици хиляди, а вероятно и милиони жертви. Освен ако нямаме Брус Уилис в запас.

Оказа се също, че лансираният в катастрофичния блокбастър начин за избягване на катастрофата, е може би единственият възможен - трябва да се кацне на астероида и оттам да се промени траекторията му. Целият арсенал от ядрени ракети на Земята не можел да отклони няколкокилометрово чудовище от пътя му. Според Кокотанеков обаче още по-опасни са кометите, чийто твърди ядра /макар и от лед/ са къде къде по-голяма опасност от разсеяните им опашки. Скоро, в периода август-октомври, човечеството щяло да стане свидетел на уникален експеримент - изстреляният преди 20-на година спътник Розета щял да се прилепи върху близко преминаваща комета и да даде информация „отвътре“. Щяла да бъде животоспасяваща информация, ако ни сполети „късмета“ някоя опашата да пожелае кацане на земята. Естественият късмет на Земята пък се нарича Юпитер, който обирал 99 % от идващите към нас космически камънаци. Въпреки всичко през хилядолетията планетата ни е била многократно бомбардирана, за което свидетелства и обезобразената повърхност на най-близката ни дружка - Луната.
Изненадващо, изконните въпроси на вселената и битието ни на космически създания първо заинтересуваха около 60 баби от пенсионерския клуб в Меричлери. Още в първите часове на „откритите врати“ те се изсипаха на лекция в обсерваторията край Димитровград и им бе толкова интересно, че някои се върнаха в купола за втори път. В следващите дни до момента на лятното слънцестоене се очакват и ученици и младежи, като обсерваторията ще работи и с удължено работно време.

Г. Христов

Според Димитър Кокотанеков, в апокалиптичните сценарии има голяма доза вероятност
Планетариумът край Димитровград отвори вратите си до 21 юни
Ще има лекции за посетители

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини