От х:

Днес в x:

Номер 3 в света на колене пред Григор Димитров!

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за финала на турнира на тревни кортове "Куинс" в Лондон. Хасковлията подчини световния номер 3 Станислас Вавринка с 6:2, 6:4 и чака победителя от срещата между Радек Щепанек и Фелисиано Лопес.

Хасковлията постигна два пробива в първия сет и един във втория, като бе безпогрешен при своите подавания.

Успехът над победителя от Аустрелиан Оупън осигури на Гришо чек за 51 300 евро и 150 точки за световната ранглиста. Гришо ще добави само 60 към настоящия си актив и ще се доближи до 230 от дебют в Топ 10, а ако спечели трофея в Куинс, разликата ще бъде само 130 точки и още на Уимбълдън ще има сериозен шанс да попадне сред десетте най-добри тенисисти на планетата.

Това ще бъде първи финал за Димитров на тревни кортове в кариерата му. До този момент Григор е играл четири финала на АТР ниво, три от които спечелени - в Стокхолм на твърди кортове в зала, отново на твърди кортове, но на открито в Акапулко и след това на клея в Букурещ. Спечели ли и финала в Куинс, тогава ще има трофеи на АТР турнири, провели се на всяка една от четирите настилки.

Станислас Вавринка - Григор Димитров 2:6, 4:6


Първи сет
Вавринка започна с убедителен сервис гейм, като по същия начин отвърна и Димитров - 1:1. Швейцарецът заложи на мощен начален удар и набързо спечели второто си подаване - 2:1. Хасковлията отново е безпощаден при заставането си на линията - 2:2.

При третия сервис гейм на Вавринка дойде развръзката в този сет. Вавринка спаси три точки за пробив, но при една от тях стъпи накриво и разтегна. Това допълнително помогна на Григор, който успя при четвъртия опит и стигна да пробив - 3:2. Първата ни ракета бе безпощаден при последвалия си сервис и с гейм на 0 резултата стана 4:2.

Вавринка продължи да допуска множество непредизвикани грешки, а след още две такива и страхотна къса топка за българина бе изправен пред цели три шанса за още един пробив. Швейцарецът отрази първата, но при втората последва печеливш удар от ретур за Димитров, който сега ще сервира за спечелването на първия сет. Хасковлията обаче трябваше да се справя на два пъти с възможности за пробив. В крайна сметка успя и спечели този първи сет с 6:2.

Втори сет

Вавринка показа, че ще се бори с всички сили за успех в мача. Той бе непоколебим при сервиса си, но със същото отговаряше и Григор. Сета вървеше гейм за гейм до 3:3, когато нашето момче успя да стигне до пробив. Вавринка поведе с 15:0, но следващите четири разигравания бяха за хасковлията - пробив и 4:3.

Българинът затвърди пробива, а при подаването на Вавринка си даде почивка и допусна гейм на 0. това е често срещата практика при българският тенисист - преди да застане на сервис за затваряне на сет или мач, той си отдъхва и позволява лесен гейм на съперника, за да бъде по свеж при решителното подаване.

Григор завърши срещата по изключителен начин - дръпна с 40:0 и приключи мача с мощен ас.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини