От х:

Днес в x:

Босна е минирана

Жертви на наводненията в Сърбия са станали 24 души, съобщи днес премиерът Александър Вучич, цитиран от Tanjug.

Жертвите са се удавили. Един от загиналите е пожарникар. Удавянето е потвърдено от съдебните медици, след направените аутопсии.

В свлачищата е загинал един човек, а на територията на осемте наводнени общини 26 души са починали от естествена смърт.

Премиерът добави, че още четирима души се водят за изчезнали.

Под вода са още осем процента от територията на Обреновац.

Междувременно гражданите на Босна и Херцеговина, които санират щетите от невижданите наводнения, бяха предупредени да внимават, защото на повърхността излизат все повече мини и бомби.

Неексплодирали бомби бяха намерени в Приедор, Биелина, Бръчко, Шамац, Добой, Градачац, Грачаница, Завидовичи, Калесия, Тузла и в други градове. В Добой се регистрират по 50 съобщения на ден за намерени мини. Мините се появяват носени от водата или излизат на повърхността в резултат на свлачищата.

В Биелина бяха намерени мини на шест места в града и крайградските квартали. От Пале в Биелина пристигна екип сапьори, за да отстрани експлозивните средства.

Екипи на Центъра за отстраняване на мини в Босна и Херцеговина са в готовност и в района на Бръчко, за да могат, щом водата се оттегли, да премахнат опасните средства.

"Приказките, че много хора са държали нелегално в домовете си експлозивни устройства, останали от войната, се потвърждават. Все по-често мини се появяват и на сметищата и е очевидно, че някои са видели удобен момент да се освободят от тях", каза Есад Алетич от Центъра за отстраняване на мини.

Американски специалисти по обезвреждане на мини пристигнаха по-рано тази седмица в Босна и Херцеговина, за да помогнат в борбата срещу мините.

Босна и Херцеговина, Хърватия и Сърбия формираха и общ екип, за да се установи преместването на минните полета, предизвикано от наводненията, допълва БТА.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини