От х:

Днес в x:

Друсана стотачка шофира по улиците

Лекциите водеше д-р Иван Добринов

Леко разширени зеници, зачервяване, нервни тикове, изпотяване...Ако се чудите какво е общото между тези признаци- отговорът е дрога!

Това са част от признаците, по които охранителите по пътищата ни ще могат да разпознават дрогираните шофьори.

Хасковските униформени от звената „Пътна полиция“и “Престъпления по пътищата“ минаха ударно обучение за разпознаване на видовете опиати.

Абсолютно професионално обаче рецепторите на униформените останаха извън действие. Те видяха тънкостите за набелязване на вида на дрогата или пък на този, който е употребил на пръв поглед в 

мултимедийна презентация.

Инициативата е съвместна на две министерства – на Здравеопазването и на Вътрешните работи.

Курсовете са част от обучението в страната, което върви от средата на март във всички областни градове, където има изградени Общински съвети по наркотични вещества.

Полицаите научат освен какви са основните видове наркотици, и реакциите, които те предизвикват в организма. В лекциите са включени и отправки за това по кое време на денонощието се употребяват най-често упойващите вещества и чисто практически насоки кои са предпочитаните места за дрогиране. Защото ако канабисът е хит и сред млади, и стари и то по всяко време на денонощието и на навсякъде, то за амфетамина е характерно, че се приема предимно от млади хора, присъстващи на купон. Дискотеката е друго от разпространените места за „зобане“ с хапчетата.

Ако при проверка пътният полицай разпознае някой от симптомите на дрогиране, той подлага шофьора на полеви наркотест.

Ако "лакмусът" покаже положителна стойност, задължително се вземат кръв и урина за изследване. Ако се докаже, че шофьорът в действителност е седнал зад волана надрусан, може да получи до 2 години затвор.

У нас пътните полицаи използват полевия наркотест от 2011 година. С негова помощ са хванати 42-ма дрогирани шофьори. През следващата година са били засечени друсани да карат 124, а през миналата година – 149 българи. В Хасково няма заловени друсани шофьори. 

Сред тревожната статистика е и фактът, че България е на трето място в света, след САЩ и Монако, по употребата на метамфетамини. Данните сочат също, че по употреба на канабис страната ни се нарежда на 10-о място, като на първите три са Чехия, Франция и пак Монако.

Анета Кутелова 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини