От х:

Днес в x:

Суша мори екваториалнaта джунгла в Африка

Джунглата по поречието на Конго, втората по големина дъждовна гора в света,"покафявява" в големи мащаби. Това показва нов анализ на сателитни данни от НАСА.

"Зеленината" в екваториалната джунгла на Африка през последното десетилетие била анализирана от учени от Университета в Олбъни и Държавния университет на Ню Йорк. Те установили, че между 2000 г. и 2012 г., зеленината в тропическата гора намалява. Тенденцията засяга все по-големи горските площи и се засилва.

Изследването, публикувано в Nature 23 април, е едно от най-подробните относно последиците от дългосрочното засушаване на конгоанските екваториални гори.

Използвани били няколко независими сателитни сензори. За учените "зеленината" на горските региони е индикатор на здравето на гората. Проучването е конкретно за въздействието на продължителна суша в региона на Конго от 2000 г. насам. Учените казват, че сушата може да промени състава и структурата на екваториалната гора на Конго и да засегне нейното биоразнообразие.

Конго е много слабо проучен район и много малко от живеещите там растения и животни са познати на науката, някои биолози считат, че екваториалните гори на Конго са с най-голямото биоразнообразие на планетата, което може да надмине дори това на горите в басейна на Амазонка (wikipedia.org).

Видеото е за живота на баака - племето, което обитава тайнствената и неизучена конгоанската екваториална гора.

Могъщата екваториална гора
... дом на горилите ...
и на още хиляди видове
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини