От х:

Днес в x:

Учат гимназисти на дискретен градеж

Новите тухли са широки 38 сантиметра. Могат да се градят с специална пяна/лепило/

Гимназисти от хасковската Строителна гимназия бяха обучавани днес в градеж с керамични тухли по разпространена в целия свят, но слабо в България, технология. Тухлите на австрийците от Винербергер се използват масово в 27 страни, като предимството им е, че не се нуждаят от хоросан, а дебелината им от 38 сантиметра практически прави излишна външната изолация. Те са с поне 13 сантиметра по-дебели от стандартните тухли, имат и въздушни камери, които изолират ефективно студа и шума. Характерът на градежа е такъв, че осигурява пълна дискретност, пошегува се демонстраторът от българското представителство на Винербергер. Не се чувало какво се прави в съседната стая. Радост за гимназисти и неформално развихрили се колеги.

Явно със събудено любопитство, над 100 възпитаници на гимназията присъстваха на демонстрацията в производствените халета на училището. Оказа се че градежът с новите тухли е направо елементарен - те влизат една в друга чрез специални жлебове и плътно прилепват. Запечатват се с полипропиленова пяна, има опция излишъкът да се отреже лесно и равно, вместо класическото чукане с тесла, след което не знаеш колко от тухлата ще остане годна.

Този тип градеж не е застъпен в учебната програма, каза учителят Георги Станков, затова гимназията осигурява извънредни курсове за паралелките по архитектура и строителство. Учениците в тях са над 200, но половината от горните класове вече са минали обучението в предишни години.

В Дървото тече и ударна подготовка за участие в националното състезание по горско и ловно стопанство, което ще се проведе в средата на май в Чепеларе. Учениците ще демонстрират събаряне и нарязване на 30-метрово дърво и отстрел на дивеч. Всичко това за норматив. В Дървото ги бива и в едното, и в другото, след като миналата година станаха номер 1 в България в това съревнование.

Г.Христов

Представителят на Винербергер/вдясно/ показва как става на практика
Горско и ловно стопанство тренират, та се късат
Трябва за норматив да свалят и нарежат на шайби 30 метрово дърво
Преди практиката всичко се показа на теория
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини