От х:

Днес в x:

EVN: Не сме виновни за недостига на средства в НЕК

ЕVN не приема да бъде упреквано за настоящата ситуация в сектора, нито да носи вина за недостига на средства в НЕК. Това е становището на електроразпределителната компания, изразено на открито заседание в ДКЕВР във връзка с решение на комисията за откриване на процедура за отнемане на лицензията на дружеството като краен снабдител, което беше проведено днес.

„Дефицитът, за който EVN е упреквано в момента, е в резултат от дългосрочна държавна политика за насърчаване на зелена енергия, което е отговорност на самата държава, а ДКЕВР като регулиращ орган е призван да създаде подходящ механизъм за финансиране на тази държавна политика.”, коментират още от компанията. По техни данни за периода от 1 юли 2012 г. до 31 юли 2013 г. дефицитът за EVN в следствие на изпълнение на тази държавна политика е в размер на 248,6 млн. лв.

Според енергодоставчикът кризата в сектора може да бъде преодоляна единствено ако ДКЕВР поеме отговорност за създаване на законосъобразен и справедлив механизъм за компенсиране. И предупреди, че със стартирането на процедура за отнемане на лицензията на енергодоставчиците, комисията рискува да предизвика непредвидими за енергетиката последици предвид неясната законова рамка. „Отнемането на лицензии само по себе си няма да помогне за покриването на съществуващите дефицити, но ще внесе допълнително напрежение и несигурност в системата и сред клиентите.“, гласи още становището на EVN.

Заради аргументите си от компанията са поискали пред ДКЕВР процедурата по отнемането на лицензията й да бъде преустановена незабавно.

ДКЕВР реши да отложи разглеждането на процедурата за отнемане на лиценза на трите ЕРП-та, а на днешното заседание на комисията безпрецедентно присъстваха няколко посланици на европейски държави.

 М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини