От х:

Днес в x:

ДАБ: Всеки десети бежанец е неграмотен

Най-много са бежанците от Сирия

Голяма част от бежанците, които търсят закрила у нас, са необразовани или с ниска степен на образование, сочи официалната статистика на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) за февруари т. г.

11% от тях са без образование, висшистите са едва 7%.Останалата част е разпределена приблизително пропорционално – 22% са с начално образование, 32% са с основно, а 26% са със средно.

Данните от последното преброяване в България през 2011 г. показват, че броят на българите висшисти е 1 348 700, което прави 19,6% от населението или всеки пети.

Най-много емигранти има от Сирия, като голяма част от тях са настанени в най-големия лагер в страната – в Харманли, както и в транзитния център в Пъстрогор. Вълната на чужденците, които почти окупираха тези райони, бе през миналата година. Тогава закрила потърсиха 7144 души, а за първите два месеца на тази година са 1598. За януари и февруари хуманитарен статут са получили 1010 души, на 816 е предоставен бежански статут, а едва 27 са получили откази.

Водещата група в класацията за януари и февруари категорично са сирийските граждани, които са близо 1100, има 210 от Афганистан. Малцина пък са без гражданство. Има от Гана и Мали. Повече от половината бягащи от страната си са мъже, 14% са жените, а децата са 25%.

По обясними причини в предходните години мнозинството бежанци бяха не само от Сирия, които бяха наравно по брой с тези от Афганистан и Ирак.

Анета Кутелова 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини