От х:

Днес в x:

Американски експерти: MH370 е бил препрограмиран

Американски експерти смятат, че завоят на запад, който се мята, че е направил полет MH370 веднага след изчезването му, е бил извършен чрез компютъризираната система за управление на полета в пилотската кабина, а не от ръчно управление, пише NY Times.

Според цитираните в публикацията специалисти само седем или осем команди биха били достатъчни, за да променят траекторията на полета на Boeing 777. Подчертава се, че не е ясно дали системата е била препрограмирана преди или след излитането.

В събота малайзийски премиер Наджиб Разак каза , че следователите имат достоверна информация, че някой в самолета е "деактивирал умишлено" комуникационните системи малко преди самолетът да изчезне. Освен това следователите заявиха, че квалифициран пилот би могъл да изключи комуникационната система наречена  ACARS. Освен, че чрез нея пилотите могат да пращат и получават текстови съобщения, тази система автоматично изпраща данни на двигателя и друга информация за авиокомпанията. Но малайзийските разследващи промениха версията за ACARS в понеделник. Те вярват, ACARS все още е функционирала, когато вторият пилот на самолета изрича последните думи, чути от MH370 от наземния контрол.

ACARS са спрели да работят по същото време, когато е загубен гласовия радио контакт и когато транспондерът на самолета е спрял, съобщава сега Таймс.

Главният изпълнителен директор на малайзийските авиолинии Ахмад Яхиа, в противоречие с информацията от пресконференцията в понеделник вечерта, заявява, че последното предаване от втория пилот, Фарик Абдул Хамид, може да е извършено преди някоя от системите за комуникации да спре. Той каза, че системата ACARS е работил нормално в 1:07, но не е изпратила следващото планово обновяване в 1:37. Последният разговор с втория пилот е в 1:19. Завършва с думите "Добре, лека нощ".

Според американските следователи, след като самолетът е променил пътя си, той е преминал през няколко предварително зададени "точки". Преминаването през тези точки без компютър не е вероятно, според експертите. "Точка" е била добавена към планирания маршрут на MH370. Обикновено пилотите правят това, ако контролът на въздушния трафик нареди промяна в маршрута заради метеорологичните условия или заради трафика. Но в случая "точката" е извън пътя към Пекин.

Във фокуса на разследването сега са записите от радарите. Данните от военните радари, които са доста мощни в Азия и покриват добре територията, не се разкриват от държавите, заради националната сигурност. Казхстан и Индия вече декларираха, че техните радари не са отбелязали нищо извънредно във времето, когато изчезналият "Боинг 777" би могъл да влезе в обсега им. Сега Тайланд официално предостави информация от военен радар, който засякъл неидентифициран самолет на 8 март в 1:28 ч., две минути преди MH 370 да изчезне. Засеченият самолет не е бил в тайландското въздушно пространство и се движел към Куала Ломпур, затова нищо не е било предприето.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини