От х:

Днес в x:

ЕК ни наказва заради неуредици около евроизборите

Европейската комисия е започнала наказателна процедура срещу България във връзка с неспазени уговорки на страната ни по отношение на предстоящите европейски избори, предаде БНТ. Според източник на телевизията в Брюксел това е станало още преди месец, но информацията за поредната санкция, задаваща се след неизпълнени задължения на правителството, е била пазена в тайна.

Наказателната процедура е свързана с евродиректива от миналата година, която урежда правото на глас на българите зад граница и правото на граждани на ЕС да се кандидатират за евродепутати в България. Нормативният акт вече е трябвало да бъде транспониран в националното ни законодателство, но срокът за това е изтекъл. ЕК е изпратила запитване по въпроса, а до четвъртък София трябва да върне официален отговор.

Евродирективата регламентира облекчаването на процеса на гласуване в европейските избори за 8-те милиона граждани на съюза, които живеят извън националните си граници и е насочена към борба с устойчиво намаляващата активност на вота за евродепутати в рамките на всички 28 страни членки.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини