От х:

Днес в x:

Турците с ултиматум: блокират границата и за леки коли

Опашката вече е 15 км и ще стане по-голяма

Турските шофьори отправиха към България ултиматум, че ако блокадата за тирове на границата не падне и кризата с разрешителните за преминаване не се разреши до 16 часа утре, те ще блокират трасето и за леки коли и автобуси, които досега преминаваха безпрепятствено. Щели да се пропускат само спешните автомобили. Заплахата била донесена от турски превозвачи от другата страна на границата, които пресекли пеша през граничните пунктове, за да уведомят българските си колеги. Те се съгласили с тях и обявили, че ще затворят пътя за леки коли и от наша страна. Разведряването в непрекъснато ескалиращото напрежение се очаква да настъпи при пристигането на зам.-министъра на транспорта Антон Гинев, който преди час тръгнал спешно от София за българо-турската граница. Не е ясно обаче дали обещанията му ще подействат на вбесените турски превозвачи, които чакат с хиляди по паркингите между Капъ Куле и Одрин.

Масло в огъня наля и появила се незнайно откъде делегация на ПП „Атака“. Атакистите идваха с трима депутати, водени от Димитър Димов. Въпреки кроткото им за техните стандарти поведение, протестиращите ги посрещнаха на нож. Превозвачите не приеха обясненията, че Атака била първата политическа партия, дошла на място да се запознае с проблемите на недоволните тираджии. С викове „тук няма място за политика“ и „вървете си“ множеството принуди атакистите да се оттеглят.

Ескалацията на напрежението днес дойде и от обявеното решение на Гърция да затвори нейният граничен пункт с Турция. Досега турските тираджии влизаха в Европа през граничния пункт Ипсала, въпреки че това увеличаваше значително пътя им. От днес този вариант вече не съществува и Турция на практика е заклещена в капан. За решението си гръцката страна се мотивира с вътрешни проблеми.

Опашката пред ГКПП Капитан Андреево вече е 15 км и стига почти до Свиленград. Ако бъдат блокирани и леките коли, се очаква подобряване на октомврийския рекорд когато спрените коли се проточиха на близо 50 км и достигнаха Любимец

Турците заплашват да блокират пункта и за коли
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини