От х:

Днес в x:

Учителите преуморени от директори, искат повече пари

Учителите са преуморени

Професията учител е преуморена и системно изхабявана от директори, инспекторати и Министерството на образованието - с възлагане на безсмислена административна работа без връзка с процеса на преподаване. Заради несвойствени дейности на учителите се налага да работят между 48 и 53 часа седмично, при фиксирани 40 от Кодекса на труда. От това пада качеството на преподаване, а после учителят е обвиняван за ниското ниво на образователната ни система. Затова от образователния синдикат на КТ „Подкрепа“ ще искат от МОН допълнително заплащане за административната дейност и намаляване на преподавателската заетост. Мерките трябва да залегнат в закона и предстоящите преговори за колективен трудов договор /КТД/.

Заключенията си синдикалистите извеждат от мащабно национално проучване на работното време на българския учител. Не стига, че е най-беден в Европа, ами работи най-много и е обвиняван за неуспехите на образователната система, възмущават се синдикалистите.
В своето проучване Синдикат "Образование" е включил 6950 педагози от 34 града на страната, включително всички областни центрове. Анализът на заетостта на българския учител сочи, че седмично той отделя 21 часа за преподаване и 15 часа за самоподготовка. За извънкласни дейности се отделят още 4 часа седмично, а при работа по проекти се гълтат още 4. Извън тези характерни дейности, учителят се натоварва с още 8 часа административната работа без пряка връзка с учебната дейност. 55% от анкетираните учители споделят, че са били задържани в училище и детската градина със заповед на директора без възложени дейности.

Така българският учител, който в 90 % от случаите е жена, успява да отдели за семейството си едва по 5 часа на седмица, а за култура и развлечение - най-много 2 часа.

Най-висок % анкетирани са учители от гимназиален етап – 32,5%, следван от прогимназията с 25,2% и само 23,1% участници от началните учители и възпитатели. Любопитното е, че в анкетата са участвали и 0,4% директори-преподаватели, като останалите директори са се класифицирали извън категорията учител.

Учителите настояват за корекции в закона за образованието, който според тях е изработен от политическите партии „на скрито и непрозрачно“.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини