От х:

Днес в x:

Превозвачи се жалват от липса на кадри, готови да вземат ученици на стаж

Новият директор на Автото инж. Донка Станчева

В нашия град няма ковачница на кадри, заявиха превозвачи на среща в Професионалната гимназия по транспорт в Хасково. Разговорите инициира новият директор на школото инж. Донка Станчева с цел  да разкрие нова паралелка „автомобилна мехатроника“. Идеята е бизнесът и школото да си бъдат полезни взаимно.

За липса на кадри, при това млади, алармираха Митко Полихронов, собственик на автобусна фирма и автоцентър, и Васил Янчев от транспортна фирма.

„Има разлика между един обикновен шофьор и друг, който пътува до Амстердам, Мюнхен, Хамбург, със своите отговорности и познания за международния транспорт, където има правила, изисквания и т. н.“, каза Васил Янчев. Според него няма ковачница на кадри в тази област. Да не говорим за сервизите и за това, че от ден на ден законово Европейския съюз принуждава превозвачите да карат с най-новите автомобили за тежки превози, каза той. Янчев допълни още, че предпочитали да поддържат автопарка си в България, тъй като цените в чужбина били непоносими и щяло се стигне до изпадане от международния пазар. В Германия и Австрия един сервизен час за автомобил струвал между 100 и 150 евро, в което влизал труд, обслужване, диагностика и подмяна на някакъв възел.

Колегата му Митко Полихронов също бе на мнение, че има недостиг на механици, монтьори, диагностици. Новата паралелка, която се очаква да бъде открита от началото на новата учебна година, до известна степен ще може да запълни липсите. Полихронов изяви готовност да приеме ученици, които да стажуват във фирмата му.

На срещата днес присъстваха представители на 15 фирми. Гости на дискусията бяха шефът на Регионалния инспекторат по образование Мариела Златева и експерти.

Анета Кутелова

Един от предствителите на превозваческите фирми Митко Полихронов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини