От х:

Днес в x:

За 25 бона: 6 месеца безплатен спорт за деца в областта

Клубът по спортно ориентитане ще получи 4000 лева

6 спортни клуба от областта ще получат 24 700 лв. по програмата „Спорт за деца в свободното време“. Министерството на младежта и спорта е отпуснало 4000 лв. на хасковския клуб „Компас 1994“, спортен клуб по борба „Димитровград“ ще получи 3000 лв., футболен клуб „Димитровград-1947“ - 3900 лв. Има два от Харманли – клуб по кану каяк „Хеброс“ – 6800 лв. и по лека атлетика „Хеброс“ - 3500 лв. 3500 лв. ще получи и клубът по тенис на маса „Любимец 13“.

От Хасковска област са кандидатствали 15 клуба, 9 от които са получили отказ по различни причини. За миналата година по същата програма са били одобрени 7.

Във всеки един спортен клуб по програмата ще имат възможност да се обучават по 45 деца, които са набелязани от треньорите. В заниманията могат да се включат ученици от 1 до 12 клас. Тренировките са с продължителност един астрономически час и ще се провеждат 3 пъти седмично в рамките на 6 месеца.

Идеята на програмата е да привлечем повече деца към масовия спорт, обясни Силвия Тенчева, главен експерт на спортното министерство за региона. Тя допълни, че целта на тази програма е подобряване физическото здраве на децата и приобщаването им към здравословен начин на живот. Освен това ще могат да си уплътняват свободното време като посещават залите, а не да седят на компютрите, каза още спортният спец. Учениците ще могат да използват спортните бази напълно безплатно, както и услугите на специалистите. Важно е да се отбележи, че чрез заниманията по програмата могат да се открият нови спортни звезди, допълни Тенчева.

През 2013 г. Министерството на спорта е отпуснало общо 52 400 лв. по различни програми - „Спорт за деца в свободното време“, „Спорт за деца в детските градини“ и „Спорт за хора с увреждания и деца в риск“. По последната програма тече събирането на документи, което ще продължи до края на този месец. Освен това през миналата година тенис клуб „Хасково“ към тенис кортовете получи близо 340 000 лв. за изграждане на възстановителен център. Очаква се в най-скоро време министърът на младежта и спорта Марияна Георгиева да го открие официално.

 

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини