От х:

Днес в x:

Прокуратурата: Без обвинени за борча на димитровградската болница

Разследването за натрупания дълг от около 600 000 лв. от димитровградската болница „Света Екатерина“ е прекратено вчера. Това заяви наблюдаващият обвинител от хасковската окръжна прокуратура Петър Мидов. Заключението му е, че не е установена безстопанственост и няма данни за престъпление. Прокурорът стигнал до този извод след експертизи и разпити на множество свидетели. Има забавяни плащания, които според магистрата се дължат на това, че болницата е изпаднала във финансово затруднение.

Първоначално разследването за борча на общинската болница стартира от районна прокуратура в Димитровград. То се водеше срещу неизвестен извършител и бе за сключена неизгодна сделка. Магистратите от бригадирския град не открили престъпление, според тях по-скоро става дума за безстопанственост – чл. 219, ал. 4 от Наказателния кодекс. Това обаче не е в техните компетенции и материалите бяха предадени в окръжна прокуратура Хасково, която обаче вчера също прекрати разследването.

Натрупаният борч е към местната строителна фирма „Строй-ГСТ“. Договорът е сключен в края накметския мандат на Димитър Хаджииванов, който вече е покойник. Лихвите, (по 1 процент на ден,според договора), се натрупали по времето на следващия градоначалник Стефан Димитров.
Община Димитровград вече внесе всичките си 4 вноски по 125 000 лв. на “Строй-ГСТ” по сключено и одобрено от Общинския съвет споразумение със строителната фирма. Паралелно с това обаче до 2015 г. "Света Екатерина” ще трябва да изплаща от приходите си по 6000 лв. месечно на фирмата. С това общата сума ще набъбне до около 600 000 лв.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини