От х:

Днес в x:

Френското посолство очаква извинение от Сидеров

Посолството на Франция заяви, че очаква извинение от "гражданина, който се е държал недостойно" с френски дипломат. Прокуратурата пък съобщи, че има данни за извършено престъпление от Волен Сидеров и депутатите от "Атака".
Посолството на република Франция разпространи специална позиция по повод инцидента в полета София - Варна, на който Волен Сидеров е предизвикал скандал, а по-късно е ударил и полицай на летището.

"Френски дипломатически служител е бил жертва на обиди и заплахи от страна на български гражданин, очевидно в нетрезво състояние, по време на полет на България Ер от София до Варна, на 6 януари вечерта. Този български гражданин му е отправил укор по отношение на националността му и, позовавайки се на депутатските си качества, е поискал документите на дипломатическия служител за проверка, определено не правейки различие между законодателни и изпълнителни функции.

Посолството на Франция очаква извинения от този гражданин, чието осъдително поведение не е достойно за качеството му на депутат, нито дори и на човек, който уважава самия себе си. Посолството на Франция и френското министерство на външните работи проучват понастоящем инцидента с цел да се вземат необходимите мерки срещу това недопустимо поведение.

Те напомнят, че по силата на Виенската конвенция от 18 април 1961 година, българските власти са длъжни да вземат необходимите мерки, за да не се допуска посегателство върху личността на дипломатически служители, както и върху тяхната свобода и достойнство."

По-рано стана известно, че френският дипломат е директорът на "Алианс франсез" във Варна Стефани Дюмортие.

След като един от пътниците се опитал да защити дамата, е започнал конфликтът с участието и на депутатите от "Атака", които са придружавали Сидеров.

В късния следобяд прокуратурата съобщи, че по случая с Волен Сидеров и депутатите от "Атака" става въпрос за престъпление от общ характер и това е заключението на разследващите.

Събрани били достатъчно доказателства и случаят бил предаден на Софийска градска прокуратура.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини