От х:

Днес в x:

ОбС отказа да намали таксата за второ дете

Общинският съвет в Хасково отказа да намали постоянната такса за второ дете в семейството от 30 на 20 лева месечно. Предложението бе на общинския съветник Димитър Шалапатов. Той се мотивира с това, че след като на предишната сесия на 6 декември бе решено таксата за детска градината да бъде структурирана по различен начин – 30 лева постоянна такса, плюс 20 лева за храна (в зависимост от посещенията на детето), семействата с две деца са ощетени. Шалапатов пресметна, че ако второто дете посещава забавачка само половината дни в месеца, за него ще се плати постоянната част от 30 лв., плюс половината от 20-те лева присъствена такса, или общо 40 лв. В стария вариант родителите биха дължали 30 лева – 10 лв. постоянни, плюс половината от присъствените 40 лв. Според Шалапатов именно тези семейства се оказват ощетени при новия вариант на таксата.

Предложението му обаче не бе подкрепено от повече от половината от общия брой на съветниците. „За“ гласуваха едва 19, а необходимият брой за приемането на това решение е 21.

Таксите за детски градини се озоваха отново в дневния ред на ОбС заради технически пропуск на миналата сесия. Тогава бе решено постоянната такса да се увеличи от 10 на 30 лева, а промяната залегна в една от точките на чл. 26 от Наредбата за местните данъци и такси. В следваща точка обаче остана непроменен текст, в който пишеше, че тя е 10 лева. Днес общинските съветници заличиха забравената десетарка.

Без особени дебати бе прието предложението на кмета Георги Иванов да бъде увеличен съставът на Общинска полиция от 11 на 15 щата.

Една извънредна докладна записка също бе одобрена на днешната сесия. С приетото решение се отпускат 232 000 лв. за изплащане на задълженията на Кожния диспансер, който е в ликвидация.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини