От х:

Днес в x:

Топим се с 8 души на ден. Преглед на печата

Петъчните вестници съобщават за решението на Конституционния съд да потвърди депутатския статут на Делян Пеевски.

„Конституционният съд потвърди статута на депутат на Делян Пеевски.
Това стана с решение от 18 декември по конституционно дело №17, в което се тълкуват случаите на предсрочно прекратяване на депутатските правомощия.
Искането за тълкуване на чл. 72 от Конституцията, в който са разписани възможните хипотези, беше направено от депутати на Коалиция за България и ДПС. По-късно към него беше присъединено и част от делото, което беше образувано по искане на президента Росен Плевнелиев..." - в. „Труд".

„...Когато парламентът избере народен представител за шеф на институция, както гласува Пеевски да оглави ДАНС, това не означава, че със същото решение прекратява депутатския му мандат.
Това става само ако народният представител вече е подал оставка. По принцип той трябва да изрази съгласие да оглави институцията и да подаде оставка като депутат, а парламентът е длъжен да я приеме, за да преустанови състоянието на несъвместимост на двете длъжности.
Ако Народното събрание откаже да я приеме или депутатът откаже да я подаде, спорът се решава от КС. До приемане на оставката от парламента или до влизането в сила на съдебното решение депутатът запазва положението си на народен представител, пише в тълкувателното решение. Петима от 12-те съдии са гласували са гласували против.
Първото решение на КС, че Пеевски е законен депутат, бе постановено но дело, образувано по искане на депутати от ГЕРБ за прекратяване на мандата му." - в. „24 часа".

„Конституционният съд реши, че Делян Пеевски е трябвало да подаде оставка и като народен представител, за да загуби депутатският си мандат.
Това става известно от тълкувателно решение на Конституционния съд (КС) по дело, образувано по искане на депутати от БСП и ДПС и по присъединеното към него искане на президента Росен Плевнелиев. А заседанието по питането на президента  може ли парламентът да отмени свое решение. е насрочено за 14-ти януари 2014 г.
Решението на КС от вчера е взето със седем гласа срещу пет, но беше публикувано днес - четвъртък, късно следобед...
След първото решение на КС по случая Пеевски докладчикът по предишното дело Румен Ненков, който и сега е с особено мнение, изрази съмнение, че съдът действа независимо от политически влияния и че авторитетът му е поставен под въпрос..." - в. „Дневник".

„Отговорите на Конституционния съд (КС) по искането на президента Росен Плевнелиев да се тълкува основният закон за предсрочното прекратяване на депутатския мандат бетонират в парламента като депутат от ДПС неуспелия председател на ДАНС, следовател в отпуск и медиен магнат Делян Пеевски. В тълкувателното дело конституционните съдии отговарят и на въпроси на БСП и ДПС.
КС вече отхвърли искането на ГЕРБ мандатът на Пеевски да бъде прекратен предсрочно, тъй като е бил в несъвместимост - едновременно и депутат, и шеф на ДАНС. През юни, когато Пеевски бе избран за председател на агенцията, закле се и зае поста, парламентът не гласува оставката му като депутат. След броени дни, в разгара на протестите, предизвикани от избора му, той подаде оставка от ДАНС, която парламентът прие.
С мнозинство на санитарния минимум - 7 гласа, КС тълкува, че когато става дума за подаване на оставка, тя задължително трябва да бъде гласувана от парламента. Дотогава депутатът запазва статуса си...
Но КС пише още, че когато парламентът избере народен представител за ръководител на друга институция и той изрази пред него волята си да заеме другата служба, трябва да подаде оставка, която Народното събрание е длъжно да приеме, за да преустанови състоянието на несъвместимост. В случая с Пеевски парламентът не направи така.
С тълкувателното дело по неясни причини КС наруши практиката си да обявява предварително дневния си ред и по кои дела се чака решение. В съда има още един казус, иницииран от Плевнелиев за Пеевски. Президентът иска да се обяви за противоконституционно решението на парламента, с което депутатите отмениха избора му за шеф на ДАНС." - в. „Сега".

Всекидневниците съобщават също за решението на софийската прокуратура да освободи от наказателна отговорност експремиера Сергей Станишев заради изчезналите документи с класифицирана информация

„Софийската градска прокуратура внесе в съда предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по чл. 78а НК на народния представител Сергей Станишев.
Разследването за изчезналите доклади, които Алексей Петров предаде на тогавашния премиер Бойко Борисов, продължава четири години. Досега държавното обвинение три пъти вкара в съда предложение за освобождаване на Станишев от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, но съдът три пъти връща делото заради процесуални нарушения.
Днешното предложение на прокуратурата е мотивирано с факта, че обвиняемият не е осъждан и от деянието не са причинени имуществени вреди..." - в. „Стандарт".

„Софийската градска прокуратура (СГП) предлага административно наказание за Сергей Станишев, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.
СГП внесе в съда предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на депутата Сергей Станишев...
Сергей Станишев е обвинен за това, че в периода 4 ноември 2005 г. - 27 юли 2009 г, в София е загубил седем документа с класифицирана информация.
Обвинението настоява Станишев да бъде освободен от наказателна отговорност и вместо това глобен, като глобата, която съдът може да наложи е от 1000 до 5000 лева." - в. „24 часа".

„За четвърти път Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в съда делото срещу бившия премиер Сергей Станишев за 7 изгубени секретни документа в периода ноември 2005 г.- юли 2009 г. Става дума за три секретни доклада на ДАНС, два на МВР, един на министъра на отбраната и един от НАТО. Прокуратурата предлага Станишев да бъде освободен от наказателна отговорност и санкциониран административно с глоба. Това е единственият възможен ход на обвинителите, тъй като бившият премиер е с чисто съдебно минало и от действията му не са настъпили имуществени вреди.
Делото срещу Станишев влиза в съда, след като той се възползва от законовата възможност да поиска процесът срещу него да се гледа, или да бъде прекратен. Затова и ако съдът отново открие пропуски в обвинението, прокуратурата ще има само още един шанс да ги поправи.
Делото срещу Станишев бе образувано през май 2010 г., а през юли същата година му бе повдигнато и обвинение. През август 2011 г. прокуратурата за първи път внесе казуса в съда, но го получи обратно заради процесуални пропуски. През май 2012 г. делото бе върнато за трети път..." - в. „Сега".

Петъчните вестници информират и за сигнал на евродепутати срещу лидера на „Атака" Волен Сидеров.

„Евродепутати от пет различни групи в Европейския парламент са притеснени от информацията, че през 2009 г. поне 39 кандидат-депутати от "Атака" са подписвали гаранции за кредити между офшорни компании, а след това 17 от тях са станали народни представители.
В писмо до ръководството на Европейската комисия, европарламента и българските институции евродепутатите питат защо българските органи, сезирани още през 2009 г., не са се задействали. Според информацията ръководството на "Атака" и лично председателят ѝ Волен Сидеров са обяснявали на кандидат-депутатите през 2009 г., че са подписали "декларации за лоялност" или "договори за лоялност", а са били обвързвани финансово. Така според авторите се подриват основите на демокрацията.
През 2011 г. народни представители от "Атака" внесоха сигнал срещу Сидеров, че ги е принуждавал като кандидати да подписват декларации за лоялност, а по-късно разбрали, че с тях се оказали поръчители по заем от 150 хил. евро.
Писмото на евродепутатите беше разпространено днес от ГЕРБ, а е подписано от Филип Качмарек от Европейската народна партия, Александър Мирски от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, Нирж Дева от групата на Европейските консерватори и реформисти, Хану Такула от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа, Роджер Хелмер от групата "Европа на свободата и демокрацията".
Евродепутатите питат защо лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев не е взел отношение, особено след като има слухове, че ще се кандидатира за еврокомисар; защо прокуратурата е прекратила производство по случая; не е ли най-голямото престъпление възможността за манипулиране на демокрацията с такива подписани документи...
Тонът на писмото е изключително остър и се посочва, че такива практики застрашават сигурността не само на България, но и на Европейския съюз като цяло, заяви пред журналисти в парламента депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев. А колегата му Александър Ненков напомни, че ГЕРБ иска оставката на Волен Сидеров като председател на парламентарната комисия за борба с корупцията. От партията на Бойко Борисов очаквали председателят на парламента Михаил Миков да обърне внимание на сигнала на евродепутатите..." - в. „Дневник".

„Евродепутати от различни парламентарни групи са изпратили писмо със сигнал, свързан с лидера на "Атака" Волен Сидеров до председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, президента на Европейската комисия Жозе Барозу, вицепрезидента на ЕК Вивиан Рединг, председателя на Комитета по Конституционни въпроси към ЕП. Копие от писмото е адресирано и до българските институции - председателя на 42-рото Народно събрание, премиера Пламен Орешарски и вицепремиера Зинаида Златанова, главния прокурор Сотир Цацаров. Евродепутатите сигнализират за случая от 2009 г., когато най-малко 39 кандидат-депутати от "Атака" са подписали гаранции за кредит от една офшорна фирма към друга; впоследствие 17 от тях са станали народни представители. Те са станали гаранти на кредити на стойност 150 000 евро, взети от офшорна компания. Ръководството на партията и лично Волен Сидеров са обяснявали на кандидат-депутатите, че са подписали "декларации за лоялност" или "договори за лоялност". Прокуратурата не е разпитвала Волен Сидеров по скандала, а сигналите до НАП и ДАНС са останали без отговор, се споменава в писмото. Според авторите му, случаят е особено фрапантен, разследващите органи си затварят очите и толерират подобни деяния..." - в. „Сега".

Друга тема от всекидневниците е драстичният демографски срив в страната.

„Населението на България се топи с осем души на ден - това е най-бързото темпо на изчезване на население в света. За това предупреди в ефира на предаването „Тази сутрин" по bTV проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика във Варна.
„От 9 милиона души станахме 6,98 милиона. Ще станем около 4 милиона души през 2050 г. според прогнозите на Световната банка, на които може да се вярва", подчерта професорът.
България е единствената държава в света, която поддържа отрицателен естествен прираст през последните 23 години, допълни и доц. Георги Бърдаров от Геолого-географския факултет на Софийския университет.
Експертът по демографска статистика проф. Тодор Калоянов от УНСС подчерта, че тенденциите не са нормални, особено заради продължителността на периода, в който се наблюдават. „Това, което се случва, е обективна тенденция, започнала преди 90 години. Известна е теорията за демографския преход, според която сме достигнали четвъртият етап на ниска раждаемост и висока смъртност. Експертите очакваха да се възстанови възпроизводството, но се случи нещо изненадващо", обясни експертът.
Проф. Петър Иванов изтъкна, че винаги се премълчава въпросът за етническата структура... Според статистиката на Центъра за демографска политика за 50% от новородените българският език не е майчин...
Доц. Георги Бърдаров припомни, че в един момент на ромското население се е гледало като на трудов резерв за България, затова трябва да се обърне внимание на тяхното образование. „Ромите имат ниска продължителност на живота и висока смъртност", предупреди той..." - в. „Труд".

„България е с най-бързото темпо на изчезване на население в света, като страната ни се топи с 8 души на ден. За това алармира проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика във Варна пред бТВ.
„От 9 милиона души станахме 6,98 милиона. Ще станем около 4 милиона души през 2050 г. според прогнозите на Световната банка, на които може да се вярва", подчерта професорът...
Проф. Петър Иванов изтъкна, че винаги се премълчава въпросът за етническата структура. Според статистиката на Центъра за демографска политика за 50% от новородените българският език не е майчин. „Интересно, тези 53 000 деца, родени през тази година, с 16 000 по-малко от предходната година, какъв език имат за майчин - според нашата статистика за около 30 000 това не е българският език", изтъкна професорът, според когото „подмяната на населението" вече е започнала.
„Етническата структура е неудобна тема за българските политици, на които е неудобно да признаят, че България се циганизира и турцизира", критикува проф. Петър Иванов...
Според проф. Иванов е необходима политика на рестриктивно семейно планиране. „Деца трябва да имат тези, които могат да им осигурят условия за живот. За ромите децата са просто средство за съществуване", отбеляза професорът.
„За мен най-страшна е промяната във възрастовата структура - държавата не може да понесе толкова неактивна част от населението", подчерта доц. Бърдаров, според когото младежката безработица е друг важен акцент в демографската криза..." - в. „Стандарт".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини