От х:

Днес в x:

След 3 години разследване: 13 митничари с обвинителни актове

След повече от 3 години разследване софийската прокуратура внесе в съда 13 обвинителни акта срещу митнически служители на „Капитан Андреево“ и „Лесово“. В Окръжен съд Хасково са внесени обвиненията срещу служителите на ГКПП „Капитан Андреево" - Павел Павлов, Ангел Иванов, Никола Николов, Михаил Дяков, Петър Сюлеменчев, Михаил Бакалов, Наско Димитров, Светлин Проданов и Димитър Димитров. Те са обвинени, за това че в периода 06. 05. 2010 г. – 30. 06. 2010 г., в качеството си на длъжностни лица - митнически служители на ГКПП „Капитан Андреево", са приели дар, който не им се е следвал, за да извършат действия по служба, а именно своевременно да обработят и оформят митнически декларации и придружаващи ги документи, както и да извършат своевременно митнически проверки.

Във връзка с дежурствата, които се дават, деянията са извършени на различни дати, от различни служители през посочения период, самостоятелно или в съучастие по между им. В резултат на проведеното разследване, част от материалите по първоначално образуваното досъдебно производство са били отделени и на същата дата внесени с обвинителен акт в Окръжен съд – Ямбол. Там на съд са предадени Катя Скерлева, Йорданка Янева, Веселин Желев и Радослава Димова. Спрямо тях са повдигнати обвинения, за това че в периода 20. 07. 2009 г. – 05. 07. 2010 г., в качеството им на длъжностни лица – митнически служители на ГКПП „Лесово", са приели дар, който не им се е следвал, за да извършат действия по служба, а именно своевременно да обработят и оформят митнически декларации и придружаващи ги документи, както и своевременно да извършат митнически проверки.

Haskovo.net припомня, че в зрелищната акция на МВ на 30 юни 2010 година на Капитан Андреево бяха арестувани десетки митничари, а мащабът на операцията бе такъв, че затвориха границата. Тогавашният министър Цветан Цветанов заяви, че работата по разследването е започнала около 1,5 - 2 месеца по-рано. В хода й са документирани служители, които взимат пари, рушвети и тормозят преминаващите. По време на разследването са били извършени контролирани преминавания на наблюдавани транспортни фирми, шофьори и туристи и порочните практики на подкупи и рушвети са били документирани. При претърсванията са открити пари в евро и турски лири в кошчета за отпадъци, в пакетчета за захар, дори в корпусите на телевизор и касетофон.

Разследването се е водило от Софийска градска прокуратура, защото сигналът е бил подаден там. След изясняване, че деянията са извършени на територията на Хасковско и Ямболско, обвинителните актове са внесени в компетентните съдилища, обясняват от държавното обвинение.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини